Позив Вучићу да посјети Вашингтон

Премијер Србије Александар Вучић састао се данас са замјеником помоћника државног секретара САД-а за европска и евроазијска питања Хојтом Јиом.

Србија 24.05.2017 | 12:17
Позив Вучићу да посјети Вашингтон
Вучић и Ји састали су се у вили Бокељка. Ји је Вучићу пренио позив потпредсједника Пенса да посјети Вашингтон у наредних неколико мјесеци.

Након састанка Вучић је рекао да је веома захвалан Јиу на посјети.

"Захвалан сам због односа који дуго већ имамо, однос је искрен и отворен. Нисмо и не морамо да у свему будемо сагласни, али цијеним што о свему можемо отворено да разговарамо", рекао је Вучић и додао да су имали добре разговоре.

Вучић је најавио да у Србију стиже нова инвестиција из Америке.

"Дошли су код нас због новог пословног амбијента. Нисмо им помагали ни дали субвенције", рекао је Вучић и најавио да ће бити отворена фабрика за 500 запослених.

Вучић је рекао да ће у Србију доћи компанија Аметек и да се нада да ће бити још инвестиција у нашу државу.

Премијер је додао да је са Јием разговарао и о Косову, али и о безбједности на Западном Балкану.

"Мир и циљ нам значи већи раст, инвестиције и побољшан извоз и зато смо увијек спремни да разговарамо на ову тему", рекао је Вучић накан састанка са Јием.

Он је додао да је свог госта обавијестио о својим бригама, поготово кад је ријеч о избору новог премијера на Косову.

"Поготово ако то буде Харадинај. Али, Србија је спремна да настави дијалог и да проблеме рјешава дијалогом и на миран начин", рекао је Вучић и додао да је Ји помагао Србији током отварања појединих поглавља на путу ка ЕУ.

"Захвалан сам му на његовој улози, као и америчкој администрацији на очувању мира у региону", истакао је Вучић и додао да је захвалан и на подршци за евроинтеграције Србије.

Хојт Ји је поручио да су односи САД и Србије добри и да САД подржава Србију на европском путу.

"Ми остајемо привржени томе да помогнемо Србији да оствари свој циљ", рекао је Ји. Он је рекао и да је честитао Вучићу побједу на изборима.

"Сада Вучић има још јачи мандат да настави рад на европским интеграцијама Србије и да предузме реформе у том циљу", рекао је Ји.

Он је рекао да је са премијером Вучићемо разговарао и о ситуацији о региону.

"Причали смо о потреби да изградимо регион без корупције, криминала, привлачан за инвестиције и опредијељен за већу сарадњу у свим областима, од безбједности и економије до борбе против тероризма и криминала", поручио је Ји.

Након обраћања Вучића и Јиа, услиједила су питања новинара.

Говорећи о ситуацији на Косову и претњи да ће Косово добити своју војску и да САД то подржава, Вучић је рекао да Србија и САД имају различито виђење по том питању.

"То није новост и зато и потенцирамо на важности дијалога и успостављању боље сарадње Србе и Албанаца. Јер, алтернатива томе је ужасна, поготово за српски народ на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

кики

24.05.2017 10:37

Поведи и бају милокрада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЦО В.

24.05.2017 10:54

Регион без криминала,зна се ко је највеци пљацкас на Балкану.Јос мало,па ни у Београду неце бити позељан.Само до Теслица,код уцитељице на кафу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

24.05.2017 11:51

Па да чим се мало осмијехне према РУСИЈИ,одма у САД на предавање и крећу уцјене,само како они знају и у томе су свјетски прваци.Залосно али је тако...

ОДГОВОРИТЕ