Poziv Vučiću da posjeti Vašington

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Hojtom Jiom.

Srbija 24.05.2017 | 12:17
Poziv Vučiću da posjeti Vašington
Vučić i Ji sastali su se u vili Bokeljka. Ji je Vučiću prenio poziv potpredsjednika Pensa da posjeti Vašington u narednih nekoliko mjeseci.

Nakon sastanka Vučić je rekao da je veoma zahvalan Jiu na posjeti.

"Zahvalan sam zbog odnosa koji dugo već imamo, odnos je iskren i otvoren. Nismo i ne moramo da u svemu budemo saglasni, ali cijenim što o svemu možemo otvoreno da razgovaramo", rekao je Vučić i dodao da su imali dobre razgovore.

Vučić je najavio da u Srbiju stiže nova investicija iz Amerike.

"Došli su kod nas zbog novog poslovnog ambijenta. Nismo im pomagali ni dali subvencije", rekao je Vučić i najavio da će biti otvorena fabrika za 500 zaposlenih.

Vučić je rekao da će u Srbiju doći kompanija Ametek i da se nada da će biti još investicija u našu državu.

Premijer je dodao da je sa Jiem razgovarao i o Kosovu, ali i o bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

"Mir i cilj nam znači veći rast, investicije i poboljšan izvoz i zato smo uvijek spremni da razgovaramo na ovu temu", rekao je Vučić nakan sastanka sa Jiem.

On je dodao da je svog gosta obavijestio o svojim brigama, pogotovo kad je riječ o izboru novog premijera na Kosovu.

"Pogotovo ako to bude Haradinaj. Ali, Srbija je spremna da nastavi dijalog i da probleme rješava dijalogom i na miran način", rekao je Vučić i dodao da je Ji pomagao Srbiji tokom otvaranja pojedinih poglavlja na putu ka EU.

"Zahvalan sam mu na njegovoj ulozi, kao i američkoj administraciji na očuvanju mira u regionu", istakao je Vučić i dodao da je zahvalan i na podršci za evrointegracije Srbije.

Hojt Ji je poručio da su odnosi SAD i Srbije dobri i da SAD podržava Srbiju na evropskom putu.

"Mi ostajemo privrženi tome da pomognemo Srbiji da ostvari svoj cilj", rekao je Ji. On je rekao i da je čestitao Vučiću pobjedu na izborima.

"Sada Vučić ima još jači mandat da nastavi rad na evropskim integracijama Srbije i da preduzme reforme u tom cilju", rekao je Ji.

On je rekao da je sa premijerom Vučićemo razgovarao i o situaciji o regionu.

"Pričali smo o potrebi da izgradimo region bez korupcije, kriminala, privlačan za investicije i opredijeljen za veću saradnju u svim oblastima, od bezbjednosti i ekonomije do borbe protiv terorizma i kriminala", poručio je Ji.

Nakon obraćanja Vučića i Jia, uslijedila su pitanja novinara.

Govoreći o situaciji na Kosovu i pretnji da će Kosovo dobiti svoju vojsku i da SAD to podržava, Vučić je rekao da Srbija i SAD imaju različito viđenje po tom pitanju.

"To nije novost i zato i potenciramo na važnosti dijaloga i uspostavljanju bolje saradnje Srbe i Albanaca. Jer, alternativa tome je užasna, pogotovo za srpski narod na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

kiki

24.05.2017 10:37

Povedi i baju milokrada.

ODGOVORITE
Name

ACO V.

24.05.2017 10:54

Region bez kriminala,zna se ko je najveci pljackas na Balkanu.Jos malo,pa ni u Beogradu nece biti pozeljan.Samo do Teslica,kod uciteljice na kafu.

ODGOVORITE
Name

Cica

24.05.2017 11:51

Pa da čim se malo osmijehne prema RUSIJI,odma u SAD na predavanje i kreću ucjene,samo kako oni znaju i u tome su svjetski prvaci.Zalosno ali je tako...

ODGOVORITE