На данашњи дан: Црвена Звезда - Борусија (М)...

Онај Микелотијев измишљени пенал и остаде Звезда без Купа УЕФА. . . Џаба је Дуле пљунуо лопту! На данашњи дан црвено-бели су имали прилику да се оките још једним европским трофејом. . .

Фудбал 23.05.2017 | 21:15
На данашњи дан: Црвена Звезда - Борусија (М)...
Мало више од једне деценије пре највећег успеха у својој историји, Црвена Звезда је имала лепу шансу да освоји тада треће по важности такмичење у Европи! То би можда и учинила да није било једне кобне судијске одлуке која и даље боли навијаче црвено-белих. Италијански судија поклонио је пенал Борусији из Менхенгладбаха која је на крају подигла пехар намењен освајачу Купа УЕФА.   

Пре пуних 38 године, тачније 23. маја 1979, најтрофејнији српски клуб дочекан је на стадиону Рајн у Дизелдорфу (Бекелберг није испуњавао минималне услове УЕФА) пред око 45.000 гледалаца, након београдских 1:1. Арбитар који је завио црвено-беле у црно је био Италијан Алберто Микелоти. Он је у 18. минуту престрого показао на белу тачку после старта несрећног Јуришића над Аланом Симонсеном који је и извео пенал. Док је лопта стајала на кречу Дуле Савић је пришао и пљунуо на њу, али ни то није помогло голмануАлександру Стојановићу... Звезда  је била бољи ривал, Менхенгладбах је чак био у подређеном положају у већем делу сусрета, али нападачи гостујуће екипе нису успели да постигну погодак и трофеј је остао у Немачкој.  

А зашто је Иван Јуришић толико несрећан? Па он је у Београду, у првој утакмици, постигао аутогол. Довољно?

Боје Звезде у том чувеном реванш мечу финала бранили су: Стојановић, Јовановић, Милетовић, Јуришић, Јовин, Муслин, Петровић, Благојевић, Миловановић, Савић и Милосављевић. На клупи је седео Бранко Станковић. За Немце су играли: Кнеб, Фогтс, Ханес, Шафер, Рингелс, Кулик, Горес, Волерс, Симонсен, Линен и Кепел. Њих је предводио легендарни Удо Латек.   

Да подсетимо, на путу до финала Београђани су избацили Динамо Берлин, Спортинг Хијон, Арсенал, у чувеној утакмици у Лондону, Вест Бромич Албион и Херту из Берлина у полуфиналу. Борусија је добила Штурм Грац, Бенфику, Сласк, Манчестер Сити и Дуизбург.  

Лек за рану навијача београдског клуба стигао је 12 година касније на стадиону Свети Никола у Барију. 

Погледајте најзанимљивије детаље са меча у Дизелдорфу. Спорни моменат и пенал за Гладбах можете видети од 1:25:



Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар