Na današnji dan: Crvena Zvezda - Borusija (M)...

Onaj Mikelotijev izmišljeni penal i ostade Zvezda bez Kupa UEFA. . . Džaba je Dule pljunuo loptu! Na današnji dan crveno-beli su imali priliku da se okite još jednim evropskim trofejom. . .

Fudbal 23.05.2017 | 21:15
Na današnji dan: Crvena Zvezda - Borusija (M)...
Malo više od jedne decenije pre najvećeg uspeha u svojoj istoriji, Crvena Zvezda je imala lepu šansu da osvoji tada treće po važnosti takmičenje u Evropi! To bi možda i učinila da nije bilo jedne kobne sudijske odluke koja i dalje boli navijače crveno-belih. Italijanski sudija poklonio je penal Borusiji iz Menhengladbaha koja je na kraju podigla pehar namenjen osvajaču Kupa UEFA.   

Pre punih 38 godine, tačnije 23. maja 1979, najtrofejniji srpski klub dočekan je na stadionu Rajn u Dizeldorfu (Bekelberg nije ispunjavao minimalne uslove UEFA) pred oko 45.000 gledalaca, nakon beogradskih 1:1. Arbitar koji je zavio crveno-bele u crno je bio Italijan Alberto Mikeloti. On je u 18. minutu prestrogo pokazao na belu tačku posle starta nesrećnog Jurišića nad Alanom Simonsenom koji je i izveo penal. Dok je lopta stajala na kreču Dule Savić je prišao i pljunuo na nju, ali ni to nije pomoglo golmanuAleksandru Stojanoviću... Zvezda  je bila bolji rival, Menhengladbah je čak bio u podređenom položaju u većem delu susreta, ali napadači gostujuće ekipe nisu uspeli da postignu pogodak i trofej je ostao u Nemačkoj.  

A zašto je Ivan Jurišić toliko nesrećan? Pa on je u Beogradu, u prvoj utakmici, postigao autogol. Dovoljno?

Boje Zvezde u tom čuvenom revanš meču finala branili su: Stojanović, Jovanović, Miletović, Jurišić, Jovin, Muslin, Petrović, Blagojević, Milovanović, Savić i Milosavljević. Na klupi je sedeo Branko Stanković. Za Nemce su igrali: Kneb, Fogts, Hanes, Šafer, Ringels, Kulik, Gores, Volers, Simonsen, Linen i Kepel. Njih je predvodio legendarni Udo Latek.   

Da podsetimo, na putu do finala Beograđani su izbacili Dinamo Berlin, Sporting Hijon, Arsenal, u čuvenoj utakmici u Londonu, Vest Bromič Albion i Hertu iz Berlina u polufinalu. Borusija je dobila Šturm Grac, Benfiku, Slask, Mančester Siti i Duizburg.  

Lek za ranu navijača beogradskog kluba stigao je 12 godina kasnije na stadionu Sveti Nikola u Bariju. 

Pogledajte najzanimljivije detalje sa meča u Dizeldorfu. Sporni momenat i penal za Gladbah možete videti od 1:25:



Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar