Како Уникаха диктира изглед Евролиге?!

Да ли ће после истека уговора са Дарушафаком неки други клуб добити специјалну позивницу за учешће у елитном такмичењу? Шпанија може да има четири или пет тимова, Немачка једног или два, Француска ниједног или једног.

Кошарка 25.05.2017 | 13:30
Како Уникаха диктира изглед Евролиге?!
Евролига ће и у сезони 2017/18 бројати 16 тимова.

Сигурних 11 су потписници десетогодишњих уговора (Фенербахче, Ефес, Реал Мадрид, Барселона, Басконија, Олимпијакос, Панатинаикос, ЦСКА, Макаби, Жалгирис, Армани), а од преосталих пет учесника тренутно су позната два - Црвена звезда као шампион АБА лиге и Уникаха из Малаге као освајач Еврокупа.

Чекају се још прваци Немачке и ВТБ лиге (ако ЦСКА одбрани титулу, онда ће то бити поражени финалиста), као и најбоље пласирани тим шпанског првенства, не рачунајући поменута три клуба са "А" лиценцом.

Подсећамо да је Шпанија ове сезоне имала само три представника, а наредне ће добити и четвртог, по договору направљеном лета 2016, како би Ендеса лига имала директну проходност у елиту по спортском резултату.

Ту прича постаје занимљива (компликована).

Шпанцима се тријумфом Уникахе у Еврокупу пружила шанса да у Евролиги 2017/18 имају чак пет тимова. Да би се то и десило, тим Немање Недовића не сме да буде најбоље пласирани у домаћем првенству не рачунајући Реал, Басконију и Барселону.

Клуб из Малаге тада би по два основа остварио право наступа у Евролиги, а играо би као освајач Еврокупа, док право стечено у Ендеса лиги не би могло да пређе на следећи шпански клуб по пласману, већ би га Евролига искористила за доделу "вајлд карда".

Специјална позивница је 2015. и 2016. ишла Дарушафаки, али тај уговор је истекао и Евролига ће се окренути новим решењима.

Први човек компаније "ЕКА" Ђорди Бертомеу током Фајнал фора у Истанбулу је наговестио да ће кандидати за потенцијално "екстра" место бити Немачка и Француска, која је због политике свог кошаркашког савеза, наклоњеног ФИБА, остала незаступљена у реформисаној Евролиги.

Ако Бамберг оправда улогу фаворита и одбрани титулу првака Немачке, најозбиљнији кандидат за "вајлд кард" свакако би био Бајерн, на чијој клупи седи Александар Ђорђевић (што би могло да има импликација и на клупу репрезентације Србије).

У овом тренутку ситуација може да оде у оба правца, пошто се Уникаха налази на добром путу да уђе у полуфинале шпанског плеј-офа, али у исто време Валенсија води против Барселоне 1:0 и сигурно има амбицију да се кроз домаће првенство домогне евролигашке "визе".

ТУРСКА

Турци ће са четири представника у Евролиги 2016/17 спасти на само два предстојеће јесени - Фенербахче и Ефес. Галатасарај је ове сезоне наступао као шампион Еврокупа, а Дарушафака као носилац "вајлд карда".

Пратићемо ову причу у наредном периоду...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар