Kako Unikaha diktira izgled Evrolige?!

Da li će posle isteka ugovora sa Darušafakom neki drugi klub dobiti specijalnu pozivnicu za učešće u elitnom takmičenju? Španija može da ima četiri ili pet timova, Nemačka jednog ili dva, Francuska nijednog ili jednog.

Košarka 25.05.2017 | 13:30
Kako Unikaha diktira izgled Evrolige?!
Evroliga će i u sezoni 2017/18 brojati 16 timova.

Sigurnih 11 su potpisnici desetogodišnjih ugovora (Fenerbahče, Efes, Real Madrid, Barselona, Baskonija, Olimpijakos, Panatinaikos, CSKA, Makabi, Žalgiris, Armani), a od preostalih pet učesnika trenutno su poznata dva - Crvena zvezda kao šampion ABA lige i Unikaha iz Malage kao osvajač Evrokupa.

Čekaju se još prvaci Nemačke i VTB lige (ako CSKA odbrani titulu, onda će to biti poraženi finalista), kao i najbolje plasirani tim španskog prvenstva, ne računajući pomenuta tri kluba sa "A" licencom.

Podsećamo da je Španija ove sezone imala samo tri predstavnika, a naredne će dobiti i četvrtog, po dogovoru napravljenom leta 2016, kako bi Endesa liga imala direktnu prohodnost u elitu po sportskom rezultatu.

Tu priča postaje zanimljiva (komplikovana).

Špancima se trijumfom Unikahe u Evrokupu pružila šansa da u Evroligi 2017/18 imaju čak pet timova. Da bi se to i desilo, tim Nemanje Nedovića ne sme da bude najbolje plasirani u domaćem prvenstvu ne računajući Real, Baskoniju i Barselonu.

Klub iz Malage tada bi po dva osnova ostvario pravo nastupa u Evroligi, a igrao bi kao osvajač Evrokupa, dok pravo stečeno u Endesa ligi ne bi moglo da pređe na sledeći španski klub po plasmanu, već bi ga Evroliga iskoristila za dodelu "vajld karda".

Specijalna pozivnica je 2015. i 2016. išla Darušafaki, ali taj ugovor je istekao i Evroliga će se okrenuti novim rešenjima.

Prvi čovek kompanije "EKA" Đordi Bertomeu tokom Fajnal fora u Istanbulu je nagovestio da će kandidati za potencijalno "ekstra" mesto biti Nemačka i Francuska, koja je zbog politike svog košarkaškog saveza, naklonjenog FIBA, ostala nezastupljena u reformisanoj Evroligi.

Ako Bamberg opravda ulogu favorita i odbrani titulu prvaka Nemačke, najozbiljniji kandidat za "vajld kard" svakako bi bio Bajern, na čijoj klupi sedi Aleksandar Đorđević (što bi moglo da ima implikacija i na klupu reprezentacije Srbije).

U ovom trenutku situacija može da ode u oba pravca, pošto se Unikaha nalazi na dobrom putu da uđe u polufinale španskog plej-ofa, ali u isto vreme Valensija vodi protiv Barselone 1:0 i sigurno ima ambiciju da se kroz domaće prvenstvo domogne evroligaške "vize".

TURSKA

Turci će sa četiri predstavnika u Evroligi 2016/17 spasti na samo dva predstojeće jeseni - Fenerbahče i Efes. Galatasaraj je ove sezone nastupao kao šampion Evrokupa, a Darušafaka kao nosilac "vajld karda".

Pratićemo ovu priču u narednom periodu...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar