Ненаспавани људи су мање атрактивни

Нездрав изглед лица, због неспавања или неког другог разлога, може активирати механизме избегавања болести код других људи, објаснили су истраживачи.

Здравље 22.05.2017 | 12:49
Ненаспавани људи су мање атрактивни
НОВА студија тима шведских научника је открила да је мање вероватно да ће се људи дружити са вама ако изгледате уморно.

Недостатак сна, испоставило се, чини вас мање атрактивним и мање здравим, наводи се у студији тима научника са Института Каролинска у Стокхолму.

- Мањак сна се може детектовати на лицу, а људи су мање склони да комуницирају са појединцима на којима се примети да су ненаспавани - наводи се у студији.

Тим, на челу са др Тином Санделин, тражио је од 25 студента да се две ноћи добро наспавају, пре него што су их усликали. После паузе од недељу дана, волонтере су замолили да, две ноћи за редом, спавају само по четири сата. Као и раније, научници су фотографисали добровољце.

Истраживачи су одабрали 122 особе које не познају студенте, показали им фотографије и замолили их да одговоре на низ питања као што су "колико желите да се дружите са особом на слици" или "колико поверљиво вам изгледа та особа". Студија је показала да су странци успешно препознали да ли су особе на фотографијама неиспаване. Испитаници су сматрали студенте са недостатком сна мање атрактивним, док у погледу њиховог поверења није постојала разлика. Они који су били "мање склони да се друже са ненаспаваним појединцима" су их чак оценили мање здравим од оних који су имали добар сан, преноси Спутњик.

Научници кажу да способност препознавања недостатка сна у лицу особе има еволуциону вредност.

- Нездрав изглед лица, због неспавања или неког другог разлога, може активирати механизме избегавања болести код других људи. Најједноставније речено, када видите некога ко изгледа болесно, последња ствар коју желите да урадите је да се дружите са њим - објаснили су истраживачи.

Док научници признају да данас атрактивност не мора имати везе са стварним здрављем, ипак констатују да се "лица која изгледају здраво сматрају привлачним."

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар