Камером "лове" шумокрадљивце

Све већи број шумских газдинстава у РС поставља видеонадзор на мјестима гдје се највише краде шума, потврдили су "Независним" у "Шумама РС".

Република Српска 22.05.2017 | 08:22
Камером "лове" шумокрадљивце
Како лист наводи, у предузећу, на овај потез су се одлучили како би лакше хватали крадљивце и смањили број крађа. Осим овог, "Шуме РС", како би стале украј крадљивцима, постављају и рампе на шумским камионским путевима.

Немања Милинковић, технички директор у Шумском газдинству (ШГ) "Јахорина", казао је да имају неколико камера постављених на најкритичнијим мјестима и да су на тај начин успјели ухватити неколико крадљиваца.

"То јесте добра идеја. Требало би пуно више камера поставити и тај систем централизовати. То би већ било нешто. Крађе на нашем подручју представљају пуно веће проблеме, јер скоро смо имали физички напад на шумара, а прије двије године бачене су двије бомбе на кућу од шумара. Замислите колико је то узело маха", каже Милинковић.

Са друге стране, Драган Видојевић, технички директор ШГ "Романија", каже да они немају камере, али се нада да ће их ускоро добити, јер је то позитиван начин да се смањи број крађа.

"Ми имамо велики проблем са крађама шуме, потребна нам је помоћ, јер не могу шумари бити нонстоп на терену и чувати шуму. То је немогуће", нагласио је Видојевић.

Владо Павловић, предсједник Синдиката шумарства, прераде дрвета и папира РС, казао је да је постављање камера добар, али недовољан начин да се стане украј крађи.

"Постоје јасни трагови који показују ко краде шуму, гдје краде и на који начин, али руководства шумских газдинстава неће да се посвете томе, односно праве се да то не знају. То је основни проблем који спречава откривање крадљиваца шуме", нагласио је Павловић.

Проблеми које имају у вези с бесправном сјечом шуме, кажу у овом предузећу, захтијевали би појачање чуварске службе и интерних контрола.

Иначе, штета коју су шумокрадице направиле у току прошле и ове године, како су нам рекли у "Шумама РС", износи близу три милиона марака.

(БН)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Ма

22.05.2017 06:41

Нека се поставе камере, да се висе свације на.јере...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

22.05.2017 18:45

Ма какве камере,сателитско працење и за сумаре па све у ланцу!!!

Name

Лија

22.05.2017 07:11

Неће помоћи камере нити било шта, док се не разбије спрега дрвокрадица са свима у ланцу крађе, од директора, полицијских руководилаца, шумара и појединих полицајаца. Док је полиција била милиција, знало се колико ко у кући има кашика, а камо ли да се не зна ко то краде и продаје дрво. Сви у ланцу крађе имају користи и због тога нема резултата у спречавању крађе шуме. Камере су само један од начина да се скине одговорност са појединаца. Као ето ми смо покушали и на овај начин али не иде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сумокрадица

22.05.2017 07:40

Сума се не краде у суми, него у сумској управи кроз лазне фактуре и отписе.... Нека тамо поставе камере, сума се нависе мора цувати од самих сумара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Височник

22.05.2017 08:53

Код нас у Хан Пијеску се мора чувати од Јанка Голијана, Мирка Голића и начелника Остојића.

Name

ре височник

22.05.2017 09:08

Крали сте ви и прије њих. Да није шуме давно би сви иселили. Овако док се крало, куповали су се станови по Новом Саду. Данас просјечан Пјесачанин обавезно има некретнине у Србији, које је поштено зарадио крадући шуму.

Name

Мрки

22.05.2017 08:57

Будале дрва нису покрадена у суми него у канцеларијама и пореским управама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Варилац

22.05.2017 09:52

У Сокоцу Цоловиц Сањо Тосиц и сви сумари...

ОДГОВОРИТЕ
Name

***

22.05.2017 11:01

Дад це и сумари да глуме, као фол, фа не сјеку и не краду суме...

Name

патриота

22.05.2017 12:21

Новопридошли чланови у Социјалистичку партију града Приједора међу којим је и Никола Праштало добили су посао у Шумама Републике Српске.Речено им је да не долазе на посао у шумарију односно да се не јављају него да иду по терену града Приједора и лобирају за Социјалистичку партију.Са назнаком да су већ почели да се припремају за опште изборе.Људи моји зар није то злоупотреба омладине и осталих од стране Социјалиста.

Name

Народ краде

22.05.2017 16:49

Народ краде.Не политицари.То је нас проблем.

ОДГОВОРИТЕ