Kamerom "love" šumokradljivce

Sve veći broj šumskih gazdinstava u RS postavlja videonadzor na mjestima gdje se najviše krade šuma, potvrdili su "Nezavisnim" u "Šumama RS".

Republika Srpska 22.05.2017 | 08:22
Kamerom "love" šumokradljivce
Kako list navodi, u preduzeću, na ovaj potez su se odlučili kako bi lakše hvatali kradljivce i smanjili broj krađa. Osim ovog, "Šume RS", kako bi stale ukraj kradljivcima, postavljaju i rampe na šumskim kamionskim putevima.

Nemanja Milinković, tehnički direktor u Šumskom gazdinstvu (ŠG) "Jahorina", kazao je da imaju nekoliko kamera postavljenih na najkritičnijim mjestima i da su na taj način uspjeli uhvatiti nekoliko kradljivaca.

"To jeste dobra ideja. Trebalo bi puno više kamera postaviti i taj sistem centralizovati. To bi već bilo nešto. Krađe na našem području predstavljaju puno veće probleme, jer skoro smo imali fizički napad na šumara, a prije dvije godine bačene su dvije bombe na kuću od šumara. Zamislite koliko je to uzelo maha", kaže Milinković.

Sa druge strane, Dragan Vidojević, tehnički direktor ŠG "Romanija", kaže da oni nemaju kamere, ali se nada da će ih uskoro dobiti, jer je to pozitivan način da se smanji broj krađa.

"Mi imamo veliki problem sa krađama šume, potrebna nam je pomoć, jer ne mogu šumari biti nonstop na terenu i čuvati šumu. To je nemoguće", naglasio je Vidojević.

Vlado Pavlović, predsjednik Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS, kazao je da je postavljanje kamera dobar, ali nedovoljan način da se stane ukraj krađi.

"Postoje jasni tragovi koji pokazuju ko krade šumu, gdje krade i na koji način, ali rukovodstva šumskih gazdinstava neće da se posvete tome, odnosno prave se da to ne znaju. To je osnovni problem koji sprečava otkrivanje kradljivaca šume", naglasio je Pavlović.

Problemi koje imaju u vezi s bespravnom sječom šume, kažu u ovom preduzeću, zahtijevali bi pojačanje čuvarske službe i internih kontrola.

Inače, šteta koju su šumokradice napravile u toku prošle i ove godine, kako su nam rekli u "Šumama RS", iznosi blizu tri miliona maraka.

(BN)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Ma

22.05.2017 06:41

Neka se postave kamere, da se vise svacije na.jere...

ODGOVORITE
Name

dzoni

22.05.2017 18:45

Ma kakve kamere,satelitsko pracenje i za sumare pa sve u lancu!!!

Name

Лија

22.05.2017 07:11

Неће помоћи камере нити било шта, док се не разбије спрега дрвокрадица са свима у ланцу крађе, од директора, полицијских руководилаца, шумара и појединих полицајаца. Док је полиција била милиција, знало се колико ко у кући има кашика, а камо ли да се не зна ко то краде и продаје дрво. Сви у ланцу крађе имају користи и због тога нема резултата у спречавању крађе шуме. Камере су само један од начина да се скине одговорност са појединаца. Као ето ми смо покушали и на овај начин али не иде.

ODGOVORITE
Name

sumokradica

22.05.2017 07:40

Suma se ne krade u sumi, nego u sumskoj upravi kroz lazne fakture i otpise.... Neka tamo postave kamere, suma se navise mora cuvati od samih sumara.

ODGOVORITE
Name

Visočnik

22.05.2017 08:53

Kod nas u Han Pijesku se mora čuvati od Janka Golijana, Mirka Golića i načelnika Ostojića.

Name

re visočnik

22.05.2017 09:08

Krali ste vi i prije njih. Da nije šume davno bi svi iselili. Ovako dok se kralo, kupovali su se stanovi po Novom Sadu. Danas prosječan Pjesačanin obavezno ima nekretnine u Srbiji, koje je pošteno zaradio kradući šumu.

Name

Mrki

22.05.2017 08:57

Budale drva nisu pokradena u sumi nego u kancelarijama i poreskim upravama.

ODGOVORITE
Name

Varilac

22.05.2017 09:52

U Sokocu Colovic Sanjo Tosic i svi sumari...

ODGOVORITE
Name

***

22.05.2017 11:01

Dad ce i sumari da glume, kao fol, fa ne sjeku i ne kradu sume...

Name

патриота

22.05.2017 12:21

Новопридошли чланови у Социјалистичку партију града Приједора међу којим је и Никола Праштало добили су посао у Шумама Републике Српске.Речено им је да не долазе на посао у шумарију односно да се не јављају него да иду по терену града Приједора и лобирају за Социјалистичку партију.Са назнаком да су већ почели да се припремају за опште изборе.Људи моји зар није то злоупотреба омладине и осталих од стране Социјалиста.

Name

Narod krade

22.05.2017 16:49

Narod krade.Ne politicari.To je nas problem.

ODGOVORITE