Лијекови у БиХ јефтинији у јуну

“Плавикс”, “еналаприл”, “ранитидин” и “панцеф” само су неки у мору лијекова чије је нове максималне велепродајне цијене у петак објавила Агенција за лијекове БиХ, а којих ће се од половине јуна морати придржавати све апотеке.

Босна и Херцеговина 21.05.2017 | 10:26
Лијекови у БиХ јефтинији у јуну
Цијена појединих лијекова, на основу списка ове агенције, биће нижа и за више од 50 одсто. То је омогућено Правилником о начину контроле цијена, начину обликовања цијена лијекова и начину извјештавања о цијенама лијекова у БиХ, који је недавно ступио на снагу. Како су раније објаснили у овој агенцији, за корекцију цијена у апотекама биће потребно од 15 до 30 дана.

“Ово је први пут да држава прописује цијене лијекова, јер је до сада то радила фармацеутска индустрија, а агенција их је само евидентирала”, рекли су у агенцији.

Очекује се да ће примјеном овог правилника на тржишту лијекова, које је годишње тешко 520 милиона марака, бити уштеђено око 50 милиона КМ.

“Агенција ће контролисати велепродају, односно да ли су велепродавци испоштовали правилник, међутим, малопродаја остаје изван наше надлежности”, казали су из агенције.

Међутим, с обзиром на то да је малопродаја у ентитетским надлежностима, постоји опасност да апотеке снизе цијену тек за десетак одсто.

Тренутно је висина максималних малопродајних маржи на лијекове одређена уредбом и у РС она износи максимално 20 одсто, док се у ФБиХ, према незваничним информацијама, у неким кантонима креће и до 25 одсто.

Тако би кутија “плавикса” са 28 таблета, која сада кошта око 33 КМ, у апотекама у РС ускоро требало да буде највише 27,20 КМ.

Појефтињење лијекова једва чекају сви становници БиХ, а највише социјално угрожени и пензионери.

Предсједник Удружења пензионера РС Раде Ракуљ истиче да у РС више од 80 одсто потрошача лијекова чине пензионери. Због велике потрошње скупе медикаменте, каже, сматрали су заједничким проблемом, због чега су заједно са колегама из ФБиХ пријетили протестима.

“Пензионери су највише оштећени због скупих лијекова. На тај начин узимали су нам посљедњи залогај из уста, јер су многи скоро читаве пензије давали за лијекове”, рекао је Ракуљ.

Додао да ће ово појефтињење пензионерима много значити. Међутим, у појефтињење ће повјеровати, каже, тек онда кад цијене буду ниже и у апотекама.

Појефтињење појединих лијекова, а нарочито антибиотика “панцефа” који се често прописује дјеци за лијечење бактеријских инфекција, обрадовало је и многе родитеље. За овај лијек сада морају да издвоје око 18 марака, док ће убудуће његова максимална велепродајна цијена бити 8,83 КМ.

БиХ је протеклих година била једина земља у Европи која нема правилник о лијековима. Грађани су због тога плаћали вишеструко скупље лијекове него у земљама региона, због чега су пречесто у набавку одлазили преко Дрине.

(Глас Српске)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Мафиа Стате

21.05.2017 08:30

Овде све мафиа.Те аутомафиа.Те градјевинска мафиа.Те фармацеутска мафиа.Политицки назив за ову појаву је демократија.Ха ха ха.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

21.05.2017 08:32

Не битно ми је купујем у Србији тамо су јевтинији за висе од дупло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Блиц++++

21.05.2017 08:34

Не дај се Боже разбољети......

ОДГОВОРИТЕ
Name

кортексин,семакс,мирамистин

21.05.2017 08:50

Засто јос нема руских ефикасних, а јефтиних лијкова, и који по врх свега немају стетне последице, као сто су кортексин и семакс за зртве мозданог удара или мирамистин који муњевито отклања болове у грлу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младјо

21.05.2017 09:10

Фармацеудска мафија Опељусила болесне

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харден

21.05.2017 09:10

Раде Ракуљ каже да скупи лијековии отимају задњи залогај из уста пензионера.Велики лицемјер.Зашто он и пензионери подржавају ову власт која је донијела правилник о поскупљењу.Сад кад су на власт дошли из СЗП и ПДП на чело агенције за лијекове,боре се да се снизе цијене( јесте да није 113 % :-)) и долазе у сукоб са фармацеутским кућама и разним лобијима.Вама и јесу потребни лијекови али за освјесцивање

ОДГОВОРИТЕ
Name

мб

21.05.2017 09:40

Панцеф није 18, вец 38 марака, најјефтинија његова замијена је Неоцеф 27марака. Плавиx код нас 34 марке, у Србији 588 динара (9.5КМ), и опет нас сисају кад смо овце....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

21.05.2017 10:17

Бозе драги, те данас те сутра, па јос 15 до 30 дана, а појефтињење само коју марку, нема од тога ниста, куповати треба у Србији.

Name

Оља

21.05.2017 10:20

Неце ту бити неке вајде. Тек, ако би цијене биле изједнацене са цијенама у Србији, знацило би несто, мада, према овдасњем стандарду, требало би да су и низе. Али, одвратни људи на целу власти никада за тако несто неце дати зелено свјетло. Засто, и врапцима је познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аспирин

21.05.2017 14:10

Савез за промјене ће завршити суверену владавину у Сарајеву, а постизборно обећање о појефтињењу лијекова неће испунити. Фармацеутска мафија је најјача мафија у свијету.

ОДГОВОРИТЕ