Lijekovi u BiH jeftiniji u junu

“Plaviks”, “enalapril”, “ranitidin” i “pancef” samo su neki u moru lijekova čije je nove maksimalne veleprodajne cijene u petak objavila Agencija za lijekove BiH, a kojih će se od polovine juna morati pridržavati sve apoteke.

Bosna i Hercegovina 21.05.2017 | 10:26
Lijekovi u BiH jeftiniji u junu
Cijena pojedinih lijekova, na osnovu spiska ove agencije, biće niža i za više od 50 odsto. To je omogućeno Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu. Kako su ranije objasnili u ovoj agenciji, za korekciju cijena u apotekama biće potrebno od 15 do 30 dana.

“Ovo je prvi put da država propisuje cijene lijekova, jer je do sada to radila farmaceutska industrija, a agencija ih je samo evidentirala”, rekli su u agenciji.

Očekuje se da će primjenom ovog pravilnika na tržištu lijekova, koje je godišnje teško 520 miliona maraka, biti ušteđeno oko 50 miliona KM.

“Agencija će kontrolisati veleprodaju, odnosno da li su veleprodavci ispoštovali pravilnik, međutim, maloprodaja ostaje izvan naše nadležnosti”, kazali su iz agencije.

Međutim, s obzirom na to da je maloprodaja u entitetskim nadležnostima, postoji opasnost da apoteke snize cijenu tek za desetak odsto.

Trenutno je visina maksimalnih maloprodajnih marži na lijekove određena uredbom i u RS ona iznosi maksimalno 20 odsto, dok se u FBiH, prema nezvaničnim informacijama, u nekim kantonima kreće i do 25 odsto.

Tako bi kutija “plaviksa” sa 28 tableta, koja sada košta oko 33 KM, u apotekama u RS uskoro trebalo da bude najviše 27,20 KM.

Pojeftinjenje lijekova jedva čekaju svi stanovnici BiH, a najviše socijalno ugroženi i penzioneri.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Rade Rakulj ističe da u RS više od 80 odsto potrošača lijekova čine penzioneri. Zbog velike potrošnje skupe medikamente, kaže, smatrali su zajedničkim problemom, zbog čega su zajedno sa kolegama iz FBiH prijetili protestima.

“Penzioneri su najviše oštećeni zbog skupih lijekova. Na taj način uzimali su nam posljednji zalogaj iz usta, jer su mnogi skoro čitave penzije davali za lijekove”, rekao je Rakulj.

Dodao da će ovo pojeftinjenje penzionerima mnogo značiti. Međutim, u pojeftinjenje će povjerovati, kaže, tek onda kad cijene budu niže i u apotekama.

Pojeftinjenje pojedinih lijekova, a naročito antibiotika “pancefa” koji se često propisuje djeci za liječenje bakterijskih infekcija, obradovalo je i mnoge roditelje. Za ovaj lijek sada moraju da izdvoje oko 18 maraka, dok će ubuduće njegova maksimalna veleprodajna cijena biti 8,83 KM.

BiH je proteklih godina bila jedina zemlja u Evropi koja nema pravilnik o lijekovima. Građani su zbog toga plaćali višestruko skuplje lijekove nego u zemljama regiona, zbog čega su prečesto u nabavku odlazili preko Drine.

(Glas Srpske)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mafia State

21.05.2017 10:30

Ovde sve mafia.Te automafia.Te gradjevinska mafia.Te farmaceutska mafia.Politicki naziv za ovu pojavu je demokratija.Ha ha ha.

ODGOVORITE
Name

Podrinjac

21.05.2017 10:32

Ne bitno mi je kupujem u Srbiji tamo su jevtiniji za vise od duplo.

ODGOVORITE
Name

Blic++++

21.05.2017 10:34

Ne daj se Bože razboljeti......

ODGOVORITE
Name

korteksin,semaks,miramistin

21.05.2017 10:50

Zasto jos nema ruskih efikasnih, a jeftinih lijkova, i koji po vrh svega nemaju stetne posledice, kao sto su korteksin i semaks za zrtve mozdanog udara ili miramistin koji munjevito otklanja bolove u grlu?

ODGOVORITE
Name

Mladjo

21.05.2017 11:10

Farmaceudska mafija Opeljusila bolesne

ODGOVORITE
Name

Harden

21.05.2017 11:10

Rade Rakulj kaže da skupi lijekovii otimaju zadnji zalogaj iz usta penzionera.Veliki licemjer.Zašto on i penzioneri podržavaju ovu vlast koja je donijela pravilnik o poskupljenju.Sad kad su na vlast došli iz SZP i PDP na čelo agencije za lijekove,bore se da se snize cijene( jeste da nije 113 % :-)) i dolaze u sukob sa farmaceutskim kućama i raznim lobijima.Vama i jesu potrebni lijekovi ali za osvjescivanje

ODGOVORITE
Name

mb

21.05.2017 11:40

Pancef nije 18, vec 38 maraka, najjeftinija njegova zamijena je Neocef 27maraka. Plavix kod nas 34 marke, u Srbiji 588 dinara (9.5KM), i opet nas sisaju kad smo ovce....

ODGOVORITE
Name

Ma

21.05.2017 12:17

Boze dragi, te danas te sutra, pa jos 15 do 30 dana, a pojeftinjenje samo koju marku, nema od toga nista, kupovati treba u Srbiji.

Name

Olja

21.05.2017 12:20

Nece tu biti neke vajde. Tek, ako bi cijene bile izjednacene sa cijenama u Srbiji, znacilo bi nesto, mada, prema ovdasnjem standardu, trebalo bi da su i nize. Ali, odvratni ljudi na celu vlasti nikada za tako nesto nece dati zeleno svjetlo. Zasto, i vrapcima je poznato.

ODGOVORITE
Name

Aspirin

21.05.2017 16:10

Savez za promjene će završiti suverenu vladavinu u Sarajevu, a postizborno obećanje o pojeftinjenju lijekova neće ispuniti. Farmaceutska mafija je najjača mafija u svijetu.

ODGOVORITE