Данас избори у Хрватској

Хрватској ће данас бити одржани локални избори на којима око 3,7 милиона регистрованих бирача треба да изабере око 9. 500 локалних званичника између 47. 601 кандидата. Гласање ће бити бити проведено на 6. 618 бирачких мјеста.

Регион 21.05.2017 | 10:08
Данас избори у Хрватској
Замјеници жупана из реда националних мањина биће бирани у 11 жупанија, замјеници градоначелника у 16 градова, а замјеници општинских начелника у 35 општина, преносе хрватски медији.

"Право гласа имају само бирачи припадници мањина који имају пребивалиште у тој јединици. Исто вриједи и за припаднике хрватског народа у јединицама гдје припадници неке националне мањине чине већину становништва", рекла је потпредсједник Државне изборне комисије Ана Ловрин.

У Загребу, уз актуелног градоначелника Милана Бандића који иде по пети мандат, у трци је још седам кандидата, мјесто градоначелника Сплита и Осијека жели по девет, док се у Ријеци за мјесто градоначелника такмичи седам кандидата. На данашњим локалним изборима у 11 мјеста широм Хрватске проводиће се пилот пројект "еИзводи" којим ће се провјерити могућност унапређења садашњега изборног поступка.

На овим локалним изборима гласа 39.500 бирача мање него прије четири године. Избори за локалну самоуправу, као и избори за Хрватски сабор, одржавају се сваке четири године.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

вријеме курве, фукаре и будале

21.05.2017 08:13

Дзаба бирају, немају кога изабрати. Све иста пјесма, од Триглава до Дјевдјелије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вип-тетка

21.05.2017 09:50

Ми у Сплиту а мислим и у цилој Липој Насиј немамо кога пистеног изабрат све липов до липова

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цро-цомплеx

21.05.2017 10:16

Кога год да изаберу, њихова нацистичка пјесма ће се орити са тргова и булевара. Остаће и даље заробљеници своје усташке и павелићевске прошлости. Све се мијења осим камења и њиховог болесног антисрпског синдрома - комплекс ниже вриједности, шта ли је већ...

ОДГОВОРИТЕ