Ускоро из Русије за Српску 60 мил.

Министар спољних послова у Савјету министара БиХ Игор Црнадак најавио је да ће у наредним седмицама у буџет Републике Српске бити уплаћено 60 милиона КМ средстава од руског клириншког дуга према БиХ, који укупно износи 120 милиона америчких долара.

Република Српска 20.05.2017 | 12:06
Ускоро из Русије за Српску 60 мил.
"За коју седмицу Савјет министара БиХ ће обезбиједити да тај новац дође у Републику Српску. Када тај новац дође у Српску видјеће се колико су глупе изјаве да српски представници у Сарајеву коче да новац долази у Републику Српску", рекао је Црнадак на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Црнадак је истакао да је за завршетак ове приче захвалио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову током јучерашњег састанка у Никозији, као и за потписивање споразума између Савјета министара БиХ и Владе Руске Федерације у вези са рјешавањем клириншког дуга.

Он је рекао да је за њега, као министра спољних послова, најважније да БиХ и даље има најјачу могућу подршку Руске Федерације Дејтонском спорзуму, која је чланица Савјета за спровођење мира у БиХ.

"Русија поштује нашу вољу да идемо у ЕУ и наш консензус око тога, исто као што уважава и цијени нашу жељу да паралелно с тим наставимо развијати односе са Русијом", истакао је Црнадак и нагласио да је Република Српска пријатељ Русије и њеног народа.

Он је рекао да је са Лавровим разговарао о ситуацији у БиХ, који је истакао подршку коју Република Српска има од Руске Федерације у складу са Дејтонским споразумом, као и да је потребно наставити са реформама у БиХ.

Говорећи о најавама предсједавајућег Савјета министара БиХ Дениса Звиздића о могућности поновног разговора у парламенту БиХ о сету закона о акцизама, Црнадак је оцијенио да је увијек добро да се разговара, те да позиција Савеза за промјене није по сваку цијену била апсолутно против, јер су само жељели да заштите пољопривредне произвођаче. 

Црнадак се осврнуо и на недавне иступе предсједника Републике Српске Милорада Додика на јавном сервису, рекавши да би човјек који обавља такву функцију требало да исијава сталоженошћу и миром, што са Додиком није случај.