Стигло прољеће и на Антарктик

Антарктик је озеленео, након што је због раста температура почела да буја маховина на овом континенту, открили су научници.

Свијет 20.05.2017 | 14:30
Стигло прољеће и на Антарктик
Температуре на Антарктику расту за око пола степена Целзијуса сваких десет година, још од 1950. што је много брже од светског просека.

Научници Ексетер и Кембриџ универзитета, заједно са колегама из Британске антарктичке студије, проучавали су раст маховине у последњих 150 година на Антарктичком полуострву, најсевернијој области Антарктика.

Др Мет Ејмсбери који је учествовао у студији каже да се површина прекривена маховином учетворостручила.

“Сматрамо да је раст температура допринео овој појави, јер је бујање маховина примећено на три различита места у кругу од 1.000 километара на Антарктичком полуострву”, каже др Ејмсбери.

Истраживачи су свој рад објавили у часопису “Целл Биологy” и кажу да су уверени да ће тренд бујања маховина бити настављен.

“Вероватно ћемо видети да маховина колонизује нове области са којих је лед, због раста температура, отопљен”, кажу они.

Ипак, маховина ће морати да причека, будући да је упркос расту температура, под ледом и даље 99,66 одсто континента.

“Иако говоримо о озелењавању и проширењу колонија маховина, у целини ће Антарктик вероватно још дуго остати бела површина на мапи света”, каже др Ејмсбери.

Истраживачи сада планирају да испитају слојеве леда старе хиљадама година, како би тестирали колико су климатске промене утицале на екосистем најјужнијег дела наше планете, пре човекових активности.

Извор: ИНДЕПЕНДЕНТ
Фото: Тхинкстоцк

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦО2

20.05.2017 16:02

Ко зна ста це на оба пола бити откривено кад се лед отопи. Некад давно људи су зивјели на тим пространствима. Кад је поцело захладјивати, спустали су се ка екватору, остајали су најупорнији, Ескими. Сад це доци поново ситуација да се на екватору неце моци никако зивјети јер це температуре ици и до 60 степени преко љета. Ми би могли добити добити медитеранску климу. У насим планинским ријекама це нестати пастрмке.

ОДГОВОРИТЕ