Stiglo proljeće i na Antarktik

Antarktik je ozeleneo, nakon što je zbog rasta temperatura počela da buja mahovina na ovom kontinentu, otkrili su naučnici.

Svijet 20.05.2017 | 14:30
Stiglo proljeće i na Antarktik
Temperature na Antarktiku rastu za oko pola stepena Celzijusa svakih deset godina, još od 1950. što je mnogo brže od svetskog proseka.

Naučnici Ekseter i Kembridž univerziteta, zajedno sa kolegama iz Britanske antarktičke studije, proučavali su rast mahovine u poslednjih 150 godina na Antarktičkom poluostrvu, najsevernijoj oblasti Antarktika.

Dr Met Ejmsberi koji je učestvovao u studiji kaže da se površina prekrivena mahovinom učetvorostručila.

“Smatramo da je rast temperatura doprineo ovoj pojavi, jer je bujanje mahovina primećeno na tri različita mesta u krugu od 1.000 kilometara na Antarktičkom poluostrvu”, kaže dr Ejmsberi.

Istraživači su svoj rad objavili u časopisu “Cell Biology” i kažu da su uvereni da će trend bujanja mahovina biti nastavljen.

“Verovatno ćemo videti da mahovina kolonizuje nove oblasti sa kojih je led, zbog rasta temperatura, otopljen”, kažu oni.

Ipak, mahovina će morati da pričeka, budući da je uprkos rastu temperatura, pod ledom i dalje 99,66 odsto kontinenta.

“Iako govorimo o ozelenjavanju i proširenju kolonija mahovina, u celini će Antarktik verovatno još dugo ostati bela površina na mapi sveta”, kaže dr Ejmsberi.

Istraživači sada planiraju da ispitaju slojeve leda stare hiljadama godina, kako bi testirali koliko su klimatske promene uticale na ekosistem najjužnijeg dela naše planete, pre čovekovih aktivnosti.

Izvor: INDEPENDENT
Foto: Thinkstock

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

CO2

20.05.2017 16:02

Ko zna sta ce na oba pola biti otkriveno kad se led otopi. Nekad davno ljudi su zivjeli na tim prostranstvima. Kad je pocelo zahladjivati, spustali su se ka ekvatoru, ostajali su najuporniji, Eskimi. Sad ce doci ponovo situacija da se na ekvatoru nece moci nikako zivjeti jer ce temperature ici i do 60 stepeni preko ljeta. Mi bi mogli dobiti dobiti mediteransku klimu. U nasim planinskim rijekama ce nestati pastrmke.

ODGOVORITE