Мектић не вјерује тужилаштву БиХ

Драган Мектић, министар безбједности у Савјету министара БиХ, каже да не вјерује Тужилаштву БиХ, њиховом знању и одлучности да расвијетле случај наводног припремања атентата на њега.

Босна и Херцеговина 20.05.2017 | 09:54
Мектић не вјерује тужилаштву БиХ
У интервјуу за "Независне" Мектић поручује да га пријетње атентатом неће уплашити, те да ће наставити да ради као досад, изражавајући при том пуно повјерење у рад полицијских агенција у БиХ.

Осјећате ли да Вам је у овом тренутку на било који начин живот угрожен?

"Да видим сада неку конкретну опасност, реаговао бих. Али, опет кажем, рекли су ми да је ова информација ОСА провјерена из више извора. Наравно да ћу се прилагодити неким њиховим препорукама, али да се бојим и да ће то утицати на мој рад то не. Ја нећу мијењати ништа у свом начину рада, па и у комуникацији с медијима, али једноставно, жалосно је да због непостојаја владавине права и правне државе, што због непостојања система одговорности, прије свега правосуђа, на такав начин организовани криминал и мафија праве пандан држави.

И када су у стању да пријете мени, с обзиром на моју позицију, шта тек онда треба да очекују грађани? Дакле, овдје су грађани највише угрожени од државе, на најгори могући начин су угрожени од државе с обзиром на њихову животну егзистецију и чињеницу да идемо ка једном општем сиромаштву, у времену када човјек нема могућности да достојанствено живи и издржава своју породицу.

Не дешава се ништа случајно, јер спрега политике, криминала и власти је таква да њима више одговара стање хаоса и анархије, јер у стању анархије могу наставити да пљачкају, краду и отимају јавни новац, да грађанима гурају руку у џеп. Кад све скупа саберем, што би се ја онда нешто боље осјећао него већина људи у овој држави?"

Кажете да је информација о Вашој угрожености релевантна и да сте је добили прије десетак дана. Претпостављате ли ко стоји иза тих пријетњи?

"Можда чак има и 15 дана како сам добио ту информацију."

А можете ли наслутити ко стоји иза тих пријетњи?

"Па видите, одређене ствари могу наслутити, али о томе не бих говорио ништа конкретно, зато што бих могао скренути пажњу некоме ко је предмет неке истраге. Моје претпоставке су да пријетња долази из кругова организованог криминала, који су се досад осјећали толико слободно да су несметано обртали огромне износе новца и прибављали енормну финансијску и материјалну корист од тога. Ту њихову спрегу сада ја, на неки начин, угрожавам и они сада одговарају на овај начин."

Можете ли с тим открити да ли су релевантне и истините тврдње да се ради о пријетњама увезаних кругова из БиХ и земаља регије?

"Није заиста сада умјесно говорити о томе или на било који начин усмјеравати, зато што то све може да смета агенцијама које озбиљно раде на томе."

Ево, Тужилаштво БиХ је формирало предмет након потврда да се на Вас припрема атентат. Вјерујете ли да ће, а због природе Ваших сукоба с њима, бити конкретни по овом питању?

"Нисам ја у сукобу с њима, само желим да..."

Мислио сам на вербални сукоб и препуцавања?

"Ја само желим да они промијене свој однос према криминалу, посебно према корупцији у БиХ. И ако се то може назвати сукобом онда ја јесам у сукобу с њима. Али, већ сам рекао да немам у њих повјерења нити вјерујем да они знају и да хоће озбиљније да раде, и то не само у мом случају! Јер, кад досад нису били у стању да расвијетле неке најкрупније случајеве, којима се директно угрожава безбједност грађана, а да о томе нема ко не зна, и птице на грани о томе пјевају, и кад неће и не знају то, како ће онда мени помоћи?!

Па молим вас, зашто још немам повјерења? Немам јер се напад на премијера Србије Александра Вучића у Сребреници десио пред 50 камера и то још нису у стању да заврше?

Како онда да ураде ово када немају ниједног конкретног материјалног доказа? Зато не полажем никакву наду у то што су они формирали предмет, а вјерујем искључиво агенцијама БиХ и у њих имам потпуно повјерење. Па све и да не успију да ово расвијетле, ја ћу бити у увјерењу да су учинили све што су могли учинити."

Извор: Независне новине

Коментари / 31

Оставите коментар
Name

Парафинансирање

20.05.2017 08:10

Новоматиц и ћерке фирме НОВО РС доо и РСА ГАМИНГ порд прања новца се баве и финансирањем парадрзавних структура чији је циљ заштитита криминала и несметана пљачка државног новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОДУС

20.05.2017 10:56

Хитно тузитеља ДАЛИДУ БУРЗИЦ предлозити ради добијања резултата НА ЦЕЛО ТУЗИЛАСТВА БиХ.

Name

Не Дерите

20.05.2017 11:10

Овдје је вецина наруцених коментара Мектицевих противника. Оних које он справом напада и који се осјецају угрозени јер су у спрези са мафијом и организованим криминалом. То је оцигледно

Name

Банана држава

20.05.2017 11:18

Мафијашка држава...од портира до директора, од посланика до предсједника

Name

Ре прафинко

20.05.2017 11:39

Јел ста су они теби урадили кад их пљујес мјесецима ? Појасни , јесу ли те отпустили ? Ка... или наг...ли ста ?

Name

Ре

20.05.2017 12:39

Ти као да паде СА круске ста ти БИ Али ИМА вас који и нецитају ни наслов ал знају да лупетају

Name

Лија

20.05.2017 08:16

Случај Вучић није могао бити ријешен, управо залагањем политичара, међу којима је и министар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цица

20.05.2017 13:54

Па и гос министар је продана дуса,ја цу вас нападати а овамо ниста.У народу ја сам добар и све је супер лијеп договор са БАЈОМ.ОВО ЈЕ САВЕЗ ЗА НЕ ПРОМЈЕНЕ,А НЕ ПРОМЈЕНЕ.Ста сте урадили како сте досли на власт наа нивоу БИХ.Ста,ста,ста,нарвно једно велико ниста,лаз и само лаз....

Name

зоран

20.05.2017 08:30

Мектицу ово дођје ко кец на десетку. Нестало је било материјала за прес конференције и интервијуе посто се испонављо до изнемоглости и сад је добио тему о којој це следећу годину проповиједа иза говорнице и на карају не уради ништа. За све то заради минимално 300000 марака и престави се код наивног народа постењацина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

20.05.2017 09:33

Сви су они поштењачине, али нико то не види

Name

Само причајте

20.05.2017 09:42

Мектић је први покренуо причу против Горана Салиховића и на основу његових напада и информација из медија дисциплински тужилац је на захтјев ВСТС озворио истрагу против Салиховића.Као што знамо то је резултирало суспензијом против Салиховића

Name

Ре само прицајте

20.05.2017 11:19

И ста је направит Јос гори досо и то је и био циљ јел неку дан мектиц сам призно да је Горан био бољи öд ових и вратио БИ ГА сад

Name

Зоол

20.05.2017 08:31

Реците нам ко то спрема атентат или престаните висе да сматрате са тим темама.Пре неки дан Бакир,сад Мектиц сутра опет неки нови коме прети а народ го и бос.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И руменко

20.05.2017 11:41

И Боренцевица хоце да рокну даааа и он је битан.

Name

Паул Брајтнер

20.05.2017 09:16

Па сто не напустис ту функцију кад си ти одговоран за то?нецес ти од добре плате,али цес морати 2018 ако не прије..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.05.2017 11:23

Прије одприлике они сто су ГА поставили ТУ висе да нема öд њега никакве вајде зато и измисља Аттентате небил СЕ Јос мало задрзо а нај веци му је Проблем доц поново у РС јер пљуват ЦЕ ГА КО год ГА деси ал пљуво је и ин доста по РС

Name

Контрапункт

20.05.2017 09:16

Организовани криминал контролисе све те агенције као и полицију, тузиластво, судове. "пријетња" је лансирана да би запласили Мектица, да одустане. Неко се и тога досјетио. Реално, Мектиц не мозе уцинити ниста том олосу осим вербално их нападати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вмро

20.05.2017 09:34

Они су способни д узму новац и заташкају аферу а не да разоткрију .Шта су у задњих дванаест година рада и постојања и када се дјело догодило из тузиластва БиХ урадили на расвјетљавању пријетњи полицијском службрнику граничне полиције БиХ Палалић Далибору.Ништа поступајући тужилац Мирослав Д Марковић обуставио истрагу а да предходно није позвао полицајца да да изјаву што је скандалозно и ако су пријетње настале након откривања вишемилионског шверца цигарета и службено су пријављене полицијској агенцији граничној полицији БиХ која исто тако никад није ни покушала да проведе интерну истрагу и ако је по сили закона била обавезна и дужна да то учини.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕЕ

20.05.2017 09:35

Господине Мектицу, све сте апсолутно у праву сто се тице и Вас и градана.Ста нам је онда цинити? Има ли нам спаса?

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда је на страни мектица

20.05.2017 09:38

Господине Мектицу мало је постених и судија и политицара који це те заститити од претњи,Њима ти и сметас и те претње и дплазе са њхове стране нека те бог цува од банде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стана Славниц

20.05.2017 10:17

Ја имам необориве доказе да су ме покусали ликвидирати,тузиластво Бања Лука је предмет само прослиједило у ОТ Бијељина, и никада то није стигло до суда.Ко це нас заститити, кад нас покусавају ликвидирати,они који би требали да нас стите!

Name

Ре стана

20.05.2017 11:26

Па ето нису те ликвидирали а просли толико времена знаци твоја изјава равна мектицевој

Name

Ристо

20.05.2017 11:15

Упаво си ти и врсио опструкцију напада на вуцица друго како ЦЕ истразиват могуцност атентата на тебе кад је то твоја супља прица као и све до сада

ОДГОВОРИТЕ
Name

@Ристо

20.05.2017 12:00

Не се..

Name

Стана Ре

20.05.2017 12:45

Нисам им висе на мети.Оно је била исценирана саобрацајка.Тотално су ме унистили, висе немам ни бицикла, камоли ауто.Осигуравајуца куца није смјела да ми исплати одстету без судског рјесења, а урадила је то.Све док ово не добије судски епилог, нисам безбједна!

Name

ЕЕ /Ре

22.05.2017 07:49

Да,да Ре!Ова власт није само криминилизована,него и убилацка!Моју ликвидицају је организовао лицно Лепир! Нека ме изволи демантовати!

Name

ЕЕ /Ре

23.05.2017 07:48

Јесте, јесте Лепир је главни касапин.Ето мозете питати тузиоца Муриса Сабица како је смуљо предмет, и засто није хтио да узме изјаву од мене, кад сам долазила y Бијељину да се изјасним о кривици, јер је подигао оптузницу против мене,да би ме као запласио.Пидигао оптузницу, а није хтио да узме изјаву од мене.Који је ово мафијаслук, да се цовјеку смуци и зивот и дрзава у којој зивис.

Name

Стана

23.05.2017 07:57

Све су то они фино били поткријепили папирима,и осигурање је било по избору, Бобар осигурање, само су заборавили на Бога који ме је сацувао, а њих нека казни за ово сто раде од овог народа!

Name

нн

20.05.2017 13:14

Само ту оловку не испустај из десне руке, нема проблема Гаги.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук самотњак

20.05.2017 13:36

Господин Мектицу ис свега овога мозе СЕ закљуцит да ти ни у СДС немас пријатељи а камоли даље јер да имас реко БИ ти нигдје са мном драгане молим те не излази висе у јавност нај си паметније кад цутис народ те гледа и смије ти се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЦИЉ

20.05.2017 15:05

Новоматицив циљ је да извуче опљачкани новац који је са Кипра преко Хипо банке послан на прање у републике еx Југославије. Елите с'поцетка деведесетих а из свих република су заједнички пљачкали новац и слали га на Кипар са Кипра је отишао у Аустрију у Хипо банка. Послије договореног рата,од стране оних истих националних елита,опљацкани новац из Аустрије се враћа у виду инвестиција и на тај начин улази у регуларне токове,односно,тако се пере. Послије прања ваља га извући опет себи,поред много начина,а о којима се може писати до сутра,Новоматиц је један од тих начина. Новоматиц овдје полаже енормне пазаре,без провјере,а у виду промета као да ради у Монте Царлу а биједној БиХ. Значи опрани новац из Аустрије преко Новоматица се враћа у Аустрију. Гдје је прање новца ту су и криналци спремни на све па и на атентате. Вјеројатно је точно да Новоматиц финанцира неке парадржавне структуре које ће га штити од евентуалних истрага и провјера,те пара структуре су обично у самом врху власти и зато је немогуће покренути било какву истрагу.

ОДГОВОРИТЕ