Mektić ne vjeruje tužilaštvu BiH

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH, kaže da ne vjeruje Tužilaštvu BiH, njihovom znanju i odlučnosti da rasvijetle slučaj navodnog pripremanja atentata na njega.

Bosna i Hercegovina 20.05.2017 | 09:54
Mektić ne vjeruje tužilaštvu BiH
U intervjuu za "Nezavisne" Mektić poručuje da ga prijetnje atentatom neće uplašiti, te da će nastaviti da radi kao dosad, izražavajući pri tom puno povjerenje u rad policijskih agencija u BiH.

Osjećate li da Vam je u ovom trenutku na bilo koji način život ugrožen?

"Da vidim sada neku konkretnu opasnost, reagovao bih. Ali, opet kažem, rekli su mi da je ova informacija OSA provjerena iz više izvora. Naravno da ću se prilagoditi nekim njihovim preporukama, ali da se bojim i da će to uticati na moj rad to ne. Ja neću mijenjati ništa u svom načinu rada, pa i u komunikaciji s medijima, ali jednostavno, žalosno je da zbog nepostojaja vladavine prava i pravne države, što zbog nepostojanja sistema odgovornosti, prije svega pravosuđa, na takav način organizovani kriminal i mafija prave pandan državi.

I kada su u stanju da prijete meni, s obzirom na moju poziciju, šta tek onda treba da očekuju građani? Dakle, ovdje su građani najviše ugroženi od države, na najgori mogući način su ugroženi od države s obzirom na njihovu životnu egzisteciju i činjenicu da idemo ka jednom opštem siromaštvu, u vremenu kada čovjek nema mogućnosti da dostojanstveno živi i izdržava svoju porodicu.

Ne dešava se ništa slučajno, jer sprega politike, kriminala i vlasti je takva da njima više odgovara stanje haosa i anarhije, jer u stanju anarhije mogu nastaviti da pljačkaju, kradu i otimaju javni novac, da građanima guraju ruku u džep. Kad sve skupa saberem, što bi se ja onda nešto bolje osjećao nego većina ljudi u ovoj državi?"

Kažete da je informacija o Vašoj ugroženosti relevantna i da ste je dobili prije desetak dana. Pretpostavljate li ko stoji iza tih prijetnji?

"Možda čak ima i 15 dana kako sam dobio tu informaciju."

A možete li naslutiti ko stoji iza tih prijetnji?

"Pa vidite, određene stvari mogu naslutiti, ali o tome ne bih govorio ništa konkretno, zato što bih mogao skrenuti pažnju nekome ko je predmet neke istrage. Moje pretpostavke su da prijetnja dolazi iz krugova organizovanog kriminala, koji su se dosad osjećali toliko slobodno da su nesmetano obrtali ogromne iznose novca i pribavljali enormnu finansijsku i materijalnu korist od toga. Tu njihovu spregu sada ja, na neki način, ugrožavam i oni sada odgovaraju na ovaj način."

Možete li s tim otkriti da li su relevantne i istinite tvrdnje da se radi o prijetnjama uvezanih krugova iz BiH i zemalja regije?

"Nije zaista sada umjesno govoriti o tome ili na bilo koji način usmjeravati, zato što to sve može da smeta agencijama koje ozbiljno rade na tome."

Evo, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet nakon potvrda da se na Vas priprema atentat. Vjerujete li da će, a zbog prirode Vaših sukoba s njima, biti konkretni po ovom pitanju?

"Nisam ja u sukobu s njima, samo želim da..."

Mislio sam na verbalni sukob i prepucavanja?

"Ja samo želim da oni promijene svoj odnos prema kriminalu, posebno prema korupciji u BiH. I ako se to može nazvati sukobom onda ja jesam u sukobu s njima. Ali, već sam rekao da nemam u njih povjerenja niti vjerujem da oni znaju i da hoće ozbiljnije da rade, i to ne samo u mom slučaju! Jer, kad dosad nisu bili u stanju da rasvijetle neke najkrupnije slučajeve, kojima se direktno ugrožava bezbjednost građana, a da o tome nema ko ne zna, i ptice na grani o tome pjevaju, i kad neće i ne znaju to, kako će onda meni pomoći?!

Pa molim vas, zašto još nemam povjerenja? Nemam jer se napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici desio pred 50 kamera i to još nisu u stanju da završe?

Kako onda da urade ovo kada nemaju nijednog konkretnog materijalnog dokaza? Zato ne polažem nikakvu nadu u to što su oni formirali predmet, a vjerujem isključivo agencijama BiH i u njih imam potpuno povjerenje. Pa sve i da ne uspiju da ovo rasvijetle, ja ću biti u uvjerenju da su učinili sve što su mogli učiniti."

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 31

Ostavite komentar
Name

Parafinansiranje

20.05.2017 08:10

Novomatic i ćerke firme NOVO RS doo i RSA GAMING pord pranja novca se bave i finansiranjem paradrzavnih struktura čiji je cilj zaštitita kriminala i nesmetana pljačka državnog novca.

ODGOVORITE
Name

KODUS

20.05.2017 10:56

Hitno tuzitelja DALIDU BURZIC predloziti radi dobijanja rezultata NA CELO TUZILASTVA BiH.

Name

Ne Derite

20.05.2017 11:10

Ovdje je vecina narucenih komentara Mekticevih protivnika. Onih koje on spravom napada i koji se osjecaju ugrozeni jer su u sprezi sa mafijom i organizovanim kriminalom. To je ocigledno

Name

Banana država

20.05.2017 11:18

Mafijaška država...od portira do direktora, od poslanika do predsjednika

Name

Re prafinko

20.05.2017 11:39

Jel sta su oni tebi uradili kad ih pljujes mjesecima ? Pojasni , jesu li te otpustili ? Ka... ili nag...li sta ?

Name

Re

20.05.2017 12:39

Ti kao da pade SA kruske sta ti BI Ali IMA vas koji i necitaju ni naslov al znaju da lupetaju

Name

Лија

20.05.2017 08:16

Случај Вучић није могао бити ријешен, управо залагањем политичара, међу којима је и министар.

ODGOVORITE
Name

Cica

20.05.2017 13:54

Pa i gos ministar je prodana dusa,ja cu vas napadati a ovamo nista.U narodu ja sam dobar i sve je super lijep dogovor sa BAJOM.OVO JE SAVEZ ZA NE PROMJENE,A NE PROMJENE.Sta ste uradili kako ste dosli na vlast naa nivou BIH.Sta,sta,sta,narvno jedno veliko nista,laz i samo laz....

Name

zoran

20.05.2017 08:30

Mekticu ovo dođje ko kec na desetku. Nestalo je bilo materijala za pres konferencije i intervijue posto se isponavljo do iznemoglosti i sad je dobio temu o kojoj ce sledeću godinu propovijeda iza govornice i na karaju ne uradi ništa. Za sve to zaradi minimalno 300000 maraka i prestavi se kod naivnog naroda postenjacina.

ODGOVORITE
Name

Kole

20.05.2017 09:33

Svi su oni poštenjačine, ali niko to ne vidi

Name

Samo pričajte

20.05.2017 09:42

Mektić je prvi pokrenuo priču protiv Gorana Salihovića i na osnovu njegovih napada i informacija iz medija disciplinski tužilac je na zahtjev VSTS ozvorio istragu protiv Salihovića.Kao što znamo to je rezultiralo suspenzijom protiv Salihovića

Name

Re samo pricajte

20.05.2017 11:19

I sta je napravit Jos gori doso i to je i bio cilj jel neku dan mektic sam prizno da je Goran bio bolji öd ovih i vratio BI GA sad

Name

Zool

20.05.2017 08:31

Recite nam ko to sprema atentat ili prestanite vise da smatrate sa tim temama.Pre neki dan Bakir,sad Mektic sutra opet neki novi kome preti a narod go i bos.

ODGOVORITE
Name

I rumenko

20.05.2017 11:41

I Borencevica hoce da roknu daaaa i on je bitan.

Name

Paul Brajtner

20.05.2017 09:16

Pa sto ne napustis tu funkciju kad si ti odgovoran za to?neces ti od dobre plate,ali ces morati 2018 ako ne prije..

ODGOVORITE
Name

Re

20.05.2017 11:23

Prije odprilike oni sto su GA postavili TU vise da nema öd njega nikakve vajde zato i izmislja Attentate nebil SE Jos malo zadrzo a naj veci mu je Problem doc ponovo u RS jer pljuvat CE GA KO god GA desi al pljuvo je i in dosta po RS

Name

Kontrapunkt

20.05.2017 09:16

Organizovani kriminal kontrolise sve te agencije kao i policiju, tuzilastvo, sudove. "prijetnja" je lansirana da bi zaplasili Mektica, da odustane. Neko se i toga dosjetio. Realno, Mektic ne moze uciniti nista tom olosu osim verbalno ih napadati.

ODGOVORITE
Name

Vmro

20.05.2017 09:34

Oni su sposobni d uzmu novac i zataškaju aferu a ne da razotkriju .Šta su u zadnjih dvanaest godina rada i postojanja i kada se djelo dogodilo iz tuzilastva BiH uradili na rasvjetljavanju prijetnji policijskom službrniku granične policije BiH Palalić Daliboru.Ništa postupajući tužilac Miroslav D Marković obustavio istragu a da predhodno nije pozvao policajca da da izjavu što je skandalozno i ako su prijetnje nastale nakon otkrivanja višemilionskog šverca cigareta i službeno su prijavljene policijskoj agenciji graničnoj policiji BiH koja isto tako nikad nije ni pokušala da provede internu istragu i ako je po sili zakona bila obavezna i dužna da to učini.

ODGOVORITE
Name

EE

20.05.2017 09:35

Gospodine Mekticu, sve ste apsolutno u pravu sto se tice i Vas i gradana.Sta nam je onda ciniti? Ima li nam spasa?

ODGOVORITE
Name

pravda je na strani mektica

20.05.2017 09:38

Gospodine Mekticu malo je postenih i sudija i politicara koji ce te zastititi od pretnji,NJima ti i smetas i te pretnje i dplaze sa njhove strane neka te bog cuva od bande.

ODGOVORITE
Name

Stana Slavnic

20.05.2017 10:17

Ja imam neoborive dokaze da su me pokusali likvidirati,tuzilastvo Banja Luka je predmet samo proslijedilo u OT Bijeljina, i nikada to nije stiglo do suda.Ko ce nas zastititi, kad nas pokusavaju likvidirati,oni koji bi trebali da nas stite!

Name

Re stana

20.05.2017 11:26

Pa eto nisu te likvidirali a prosli toliko vremena znaci tvoja izjava ravna mekticevoj

Name

Risto

20.05.2017 11:15

Upavo si ti i vrsio opstrukciju napada na vucica drugo kako CE istrazivat mogucnost atentata na tebe kad je to tvoja suplja prica kao i sve do sada

ODGOVORITE
Name

@Risto

20.05.2017 12:00

Ne se..

Name

Stana Re

20.05.2017 12:45

Nisam im vise na meti.Ono je bila iscenirana saobracajka.Totalno su me unistili, vise nemam ni bicikla, kamoli auto.Osiguravajuca kuca nije smjela da mi isplati odstetu bez sudskog rjesenja, a uradila je to.Sve dok ovo ne dobije sudski epilog, nisam bezbjedna!

Name

EE /Re

22.05.2017 07:49

Da,da Re!Ova vlast nije samo kriminilizovana,nego i ubilacka!Moju likvidicaju je organizovao licno Lepir! Neka me izvoli demantovati!

Name

EE /Re

23.05.2017 07:48

Jeste, jeste Lepir je glavni kasapin.Eto mozete pitati tuzioca Murisa Sabica kako je smuljo predmet, i zasto nije htio da uzme izjavu od mene, kad sam dolazila y Bijeljinu da se izjasnim o krivici, jer je podigao optuznicu protiv mene,da bi me kao zaplasio.Pidigao optuznicu, a nije htio da uzme izjavu od mene.Koji je ovo mafijasluk, da se covjeku smuci i zivot i drzava u kojoj zivis.

Name

Stana

23.05.2017 07:57

Sve su to oni fino bili potkrijepili papirima,i osiguranje je bilo po izboru, Bobar osiguranje, samo su zaboravili na Boga koji me je sacuvao, a njih neka kazni za ovo sto rade od ovog naroda!

Name

nn

20.05.2017 13:14

Samo tu olovku ne ispustaj iz desne ruke, nema problema Gagi.

ODGOVORITE
Name

Vuk samotnjak

20.05.2017 13:36

Gospodin Mekticu is svega ovoga moze SE zakljucit da ti ni u SDS nemas prijatelji a kamoli dalje jer da imas reko BI ti nigdje sa mnom dragane molim te ne izlazi vise u javnost naj si pametnije kad cutis narod te gleda i smije ti se.

ODGOVORITE
Name

CILJ

20.05.2017 15:05

Novomaticiv cilj je da izvuče opljačkani novac koji je sa Kipra preko Hipo banke poslan na pranje u republike ex Jugoslavije. Elite s'pocetka devedesetih a iz svih republika su zajednički pljačkali novac i slali ga na Kipar sa Kipra je otišao u Austriju u Hipo banka. Poslije dogovorenog rata,od strane onih istih nacionalnih elita,opljackani novac iz Austrije se vraća u vidu investicija i na taj način ulazi u regularne tokove,odnosno,tako se pere. Poslije pranja valja ga izvući opet sebi,pored mnogo načina,a o kojima se može pisati do sutra,Novomatic je jedan od tih načina. Novomatic ovdje polaže enormne pazare,bez provjere,a u vidu prometa kao da radi u Monte Carlu a bijednoj BiH. Znači oprani novac iz Austrije preko Novomatica se vraća u Austriju. Gdje je pranje novca tu su i krinalci spremni na sve pa i na atentate. Vjerojatno je točno da Novomatic financira neke paradržavne strukture koje će ga štiti od eventualnih istraga i provjera,te para strukture su obično u samom vrhu vlasti i zato je nemoguće pokrenuti bilo kakvu istragu.

ODGOVORITE