Може ли сарајевски дерби да одлучи шампиона БиХ?

У суботу од 17 часова на "Кошеву" се игра градски дерби између Сарајева и Жељезничара. "Плави" у посљедња два кола улазе са четири бода предности у односу на градског ривала, а два више испред актуелног шампиона Зрињског.

Фудбал 19.05.2017 | 20:30
Може ли сарајевски дерби да одлучи шампиона БиХ?
Сарајевски дерби у којем ће снаге одмјерити Сарајево и Жељезничар у оквиру деветог кола Лиге за првака БиХ могао би одлучити новог шампиона Босне и Херцеговине.

"Плави" су лидери првенства, са 60 бодова, два више од актуелног шампиона Зрињског, односно четири од градског ривала, па у овај меч улазе као благи фаворити.

"Сигурно је ово за нас утакмица сезоне јер у њој можемо потврдити шампионску титулу. Морамо изаћи на терен као против Зрињског. Морамо дати све да покушамо извући добар резултат. Сарајево је против Широког Бријега одиграло сјајно, то је противник који ће нам покушати саплести ноге, али играчи морају на терену дати све да дођу до титуле", казао је тренер Жељезничара Славко Петровић уочи сутрашњег дербија.

Шеф стручног штаба екипе с "Грбавице" ће на располагању имати све фудбалере, а све дилеме око састава ће ријешити након данашњег тренинга.

Жељезничар је у прошлој утакмици против Крупе играо јако лоше, а капитен Жеље, Зајко Зеба нада се да ће екипа сутра пружити много бољу партију.

"Ми стварно нисмо та екипа да играмо на бод и да играмо повучено. Волимо играти фудбал и тежимо томе. Чим то не радимо, изгледамо лоше на терену. Знамо наш циљ, нама играју два резултата, у предности смо и физички и психички и даћемо свој максимум. Свјесни смо шта доноси сутрашња утакмица", рекао је Зеба.

Жељезничар ће имати подршку својих навијача са јужне трибине. Одлуком домаћина, најватренијим навијачима Жеље припало је 1.725 улазница.

Након пораза у финалу Купа Босне и Херцеговине Сарајево ће угостити градског ривала и покушати доћи до побједе са којом би "бордо" тим остао у утрци за титулу првака БиХ.

"За ову утакмицу ће бити посебни мотиви, јер ово је дерби. Човјек који није учествовао у оваквој је утакмици је дефинитивно хендикепиран. Имали смо захтјевну седмицу иза себе. Морам честитати момцима на сјајној презентацији фудбала у Широком Бријегу. Оставило је то све трага на нама. Објективно, заслужили смо трофеј, иако не кажем да је Широки Бријег незаслужено освојио. Јуче смо дошли кући у три сата и то нам мало представља проблем. Мало се плашимо умора након свега", истакао је кормилар Сарајева Мехмед Јањош.

Шеф струке Сарајева додао је да је Жељезничар екипа која игра тврдо, која даје мало голова, али то је екипа која зна шта хоће. Имају циљ и иду ка њему.

На располагању за сутрашњи сусрет Јањош неће имати Рустемовића и Црнкића, који су одлуком клуба јуче напустили град. Сарајево се одлучило на овај потез након огромних пријетњи упућених овом двојцу.

Такође, за меч неће конкурисати Михојевић и Хусејиновић због лакших повреда.

Један од најбољих појединаца Сарајева у протеклом периоду је голман Бојан Павловић. Он је истакао да очекује тешку утакмицу због турбулентне седмице и физичке исцрпљености.

"Ми у овај дерби улазимо послије једне јако тешке недјеље за нас у којој смо се исцрпили на физичком и емотивном плану. Ипак, неће недостајати мотива за сутрашњи дерби. Као што сви знате и даље имамо шансе за наслов првака и док је тако ми ћемо се надати, што је људски и спортски. То је посљедња утакмица пред нашом публиком и свима нам је жеља да се нашим навијачима прикажемо у најбољем свјетлу и да заједно покажемо снагу и моћ Сарајева те стигнемо до три бода", рекао је Павловић.

Утакмица се игра у суботу од 17 часова на стадиону "Асим Ферхатовић Хасе - Кошево", а правду ће дијелити сарајевски арбитар Ирфан Пељто.

Арбитар из Сарајева судиће суботњи вјечити бх. дерби између фудбалера Сарајева и Жељезничара на Олимпијском стадиону "Асим Ферхатовић Хасе - Кошево", саопштено је из Фудбалског савеза Босне и Херцеговине.

У утакмици деветог кола Лиге за првака на аут линијама асистираће му Давор Бељо и Амер Мацић, оба из Мостара, док је за четвртог арбитра одређен Адмир Шеховић из Сарајева, петог Адис Мулахасановић (Сарајево), те шестог Емир Спахалић (Мостар).

Делегат утакмице биће Харис Идризовић из Коњица, док је функција посматрача суђења повјерена Радославу Капору.

Највећи бх. дерби, коло прије краја шампионата могао би и одлучити првака Босне и Херцеговине у случају да побиједи Жељезничар, а Зрињски не освоји три бода на гостовању код Радника у Бијељини.

Стање на табели у Лиги за првака послије осам кола: Жељезничар 60 бодова, Зрињски 58, Сарајево 56, Слобода 43, Радник 40, Крупа 40.

Табела Лиге за опстанак послије осам кола: Младост 36, Широки Бријег 35, Челик 31, Металеге БСИ 30, Витез 29, Олимпик 23.

- ПАРОВИ, САТНИЦА И СУДИЈЕ 9. КОЛА -

Лига за првака БиХ

субота, 19. маја (17 сати)

САРАЈЕВО: Сарајево - Жељезничар (судија: Ирфан Пељто - Сарајево)
ТУЗЛА: Слобода - Крупа (Милош Гиговић - Градишка)
БИЈЕЉИНА: Радник - Зрињски (Антони Бандић - Груде)

Лига за опстанак

недјеља, 20. маја (17 сати)

ЗЕНИЦА: Челик - Олимпик (Елвис Мујић - Бановићи)
БАЊАЛУКА: Металеге БСИ - Широки Бријег (Харис Каљанац - Сарајево)
ВИТЕЗ: Витез - Младост ДК (Драган Петровић - Бањалука)

Извор: мондо.ба/Анадолија

Коментари / 0

Оставите коментар