Može li sarajevski derbi da odluči šampiona BiH?

U subotu od 17 časova na "Koševu" se igra gradski derbi između Sarajeva i Željezničara. "Plavi" u posljednja dva kola ulaze sa četiri boda prednosti u odnosu na gradskog rivala, a dva više ispred aktuelnog šampiona Zrinjskog.

Fudbal 19.05.2017 | 20:30
Može li sarajevski derbi da odluči šampiona BiH?
Sarajevski derbi u kojem će snage odmjeriti Sarajevo i Željezničar u okviru devetog kola Lige za prvaka BiH mogao bi odlučiti novog šampiona Bosne i Hercegovine.

"Plavi" su lideri prvenstva, sa 60 bodova, dva više od aktuelnog šampiona Zrinjskog, odnosno četiri od gradskog rivala, pa u ovaj meč ulaze kao blagi favoriti.

"Sigurno je ovo za nas utakmica sezone jer u njoj možemo potvrditi šampionsku titulu. Moramo izaći na teren kao protiv Zrinjskog. Moramo dati sve da pokušamo izvući dobar rezultat. Sarajevo je protiv Širokog Brijega odigralo sjajno, to je protivnik koji će nam pokušati saplesti noge, ali igrači moraju na terenu dati sve da dođu do titule", kazao je trener Željezničara Slavko Petrović uoči sutrašnjeg derbija.

Šef stručnog štaba ekipe s "Grbavice" će na raspolaganju imati sve fudbalere, a sve dileme oko sastava će riješiti nakon današnjeg treninga.

Željezničar je u prošloj utakmici protiv Krupe igrao jako loše, a kapiten Želje, Zajko Zeba nada se da će ekipa sutra pružiti mnogo bolju partiju.

"Mi stvarno nismo ta ekipa da igramo na bod i da igramo povučeno. Volimo igrati fudbal i težimo tome. Čim to ne radimo, izgledamo loše na terenu. Znamo naš cilj, nama igraju dva rezultata, u prednosti smo i fizički i psihički i daćemo svoj maksimum. Svjesni smo šta donosi sutrašnja utakmica", rekao je Zeba.

Željezničar će imati podršku svojih navijača sa južne tribine. Odlukom domaćina, najvatrenijim navijačima Želje pripalo je 1.725 ulaznica.

Nakon poraza u finalu Kupa Bosne i Hercegovine Sarajevo će ugostiti gradskog rivala i pokušati doći do pobjede sa kojom bi "bordo" tim ostao u utrci za titulu prvaka BiH.

"Za ovu utakmicu će biti posebni motivi, jer ovo je derbi. Čovjek koji nije učestvovao u ovakvoj je utakmici je definitivno hendikepiran. Imali smo zahtjevnu sedmicu iza sebe. Moram čestitati momcima na sjajnoj prezentaciji fudbala u Širokom Brijegu. Ostavilo je to sve traga na nama. Objektivno, zaslužili smo trofej, iako ne kažem da je Široki Brijeg nezasluženo osvojio. Juče smo došli kući u tri sata i to nam malo predstavlja problem. Malo se plašimo umora nakon svega", istakao je kormilar Sarajeva Mehmed Janjoš.

Šef struke Sarajeva dodao je da je Željezničar ekipa koja igra tvrdo, koja daje malo golova, ali to je ekipa koja zna šta hoće. Imaju cilj i idu ka njemu.

Na raspolaganju za sutrašnji susret Janjoš neće imati Rustemovića i Crnkića, koji su odlukom kluba juče napustili grad. Sarajevo se odlučilo na ovaj potez nakon ogromnih prijetnji upućenih ovom dvojcu.

Takođe, za meč neće konkurisati Mihojević i Husejinović zbog lakših povreda.

Jedan od najboljih pojedinaca Sarajeva u proteklom periodu je golman Bojan Pavlović. On je istakao da očekuje tešku utakmicu zbog turbulentne sedmice i fizičke iscrpljenosti.

"Mi u ovaj derbi ulazimo poslije jedne jako teške nedjelje za nas u kojoj smo se iscrpili na fizičkom i emotivnom planu. Ipak, neće nedostajati motiva za sutrašnji derbi. Kao što svi znate i dalje imamo šanse za naslov prvaka i dok je tako mi ćemo se nadati, što je ljudski i sportski. To je posljednja utakmica pred našom publikom i svima nam je želja da se našim navijačima prikažemo u najboljem svjetlu i da zajedno pokažemo snagu i moć Sarajeva te stignemo do tri boda", rekao je Pavlović.

Utakmica se igra u subotu od 17 časova na stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo", a pravdu će dijeliti sarajevski arbitar Irfan Peljto.

Arbitar iz Sarajeva sudiće subotnji vječiti bh. derbi između fudbalera Sarajeva i Željezničara na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo", saopšteno je iz Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

U utakmici devetog kola Lige za prvaka na aut linijama asistiraće mu Davor Beljo i Amer Macić, oba iz Mostara, dok je za četvrtog arbitra određen Admir Šehović iz Sarajeva, petog Adis Mulahasanović (Sarajevo), te šestog Emir Spahalić (Mostar).

Delegat utakmice biće Haris Idrizović iz Konjica, dok je funkcija posmatrača suđenja povjerena Radoslavu Kaporu.

Najveći bh. derbi, kolo prije kraja šampionata mogao bi i odlučiti prvaka Bosne i Hercegovine u slučaju da pobijedi Željezničar, a Zrinjski ne osvoji tri boda na gostovanju kod Radnika u Bijeljini.

Stanje na tabeli u Ligi za prvaka poslije osam kola: Željezničar 60 bodova, Zrinjski 58, Sarajevo 56, Sloboda 43, Radnik 40, Krupa 40.

Tabela Lige za opstanak poslije osam kola: Mladost 36, Široki Brijeg 35, Čelik 31, Metalege BSI 30, Vitez 29, Olimpik 23.

- PAROVI, SATNICA I SUDIJE 9. KOLA -

Liga za prvaka BiH

subota, 19. maja (17 sati)

SARAJEVO: Sarajevo - Željezničar (sudija: Irfan Peljto - Sarajevo)
TUZLA: Sloboda - Krupa (Miloš Gigović - Gradiška)
BIJELJINA: Radnik - Zrinjski (Antoni Bandić - Grude)

Liga za opstanak

nedjelja, 20. maja (17 sati)

ZENICA: Čelik - Olimpik (Elvis Mujić - Banovići)
BANJALUKA: Metalege BSI - Široki Brijeg (Haris Kaljanac - Sarajevo)
VITEZ: Vitez - Mladost DK (Dragan Petrović - Banjaluka)

Izvor: mondo.ba/Anadolija

Komentari / 0

Ostavite komentar