Срамне слике са Тошетовог гроба

Ускоро се навршава десет година од трагичне смрти Тошета Проеског, а на његовом вечном почивалишту, које је у фази распадања, нема ни надгробне плоче.

Регион 19.05.2017 | 14:26
Срамне слике са Тошетовог гроба
Гроб македонске музичке звезде се налази на Гумењу, изнад његовог родног Крушева. Тоше и даље почива у импровизованој гробници покривеној теписоном од вештачке траве у коју је забоден дрвени крст са његовим именом, датумом рађања и смрти.

Гробница је поплочана бекатон плочама, које пропадају и тону, а импровизована метална конструкција је покривена и ограђена пластиком и најлонима.

Такву слику смо затекли на гробу македонске звезде када смо га посетили пре пет година, а исту, ако не и гору слику, данас је тамо затекла и екипа емисије 360 степени скопске АлсатМ телевизије.

"Дај мало вештачке траве да покријем овде. Дај ми пар плишаних срца да 'закрпим' рупке које зјапе. Ти среди ову страну, ја ћу маскирати другу да се не види да је ово место у распадању…", овај дијалог су тада скоро свакодневно водила тројица људи, који су се бринули о уређењу и обезбеђивању гроба Тошета Проеског. То им је постајало све теже, јер је земља на гробу тонула, а страничне бекатон плоче и кровна констукција попуштале.



"Шта да радимо? Место обезбеђујемо од 2. новембра 2007. године. Пуно људи смо дочекали и испратили. Сви носе цвеће, плишана срца, лутке, мечиће… Ми то сређујемо, али неке ствари се не могу маскирати поклонима. Гроб је у очајном стању. Тело Тошета је покривено земљом која стално тоне, а на њој је таписон са вештачком травом. Падају и страничне бекатон плоче, а попушта и кровна конструкција. Све се распада", немоћно нам је тада рекао Ратко Трајчевски, један од људи задужен за чување и сређивање гробног места.

Упадицом “Када би видео где је, Тоше би се превртао у гробу“, у наш разговор се убацио један од фанова покојног македонског певача и разочарано изашао напоље.

Скупштина Македоније је 2008. године, непуну годину након његове смрти, донела одлуку о изградњи меморијалног споменика Тошету Проеском, који је постхумно проглашен за заслужног грађанина Македоније. Са средствима из буџета, споменик је требало да буде готов за две године. Од тада је прошла скоро деценија, а Тоше и даље почива у гробу на коме нема ни надгробне плоче.

АлсатМ телевизија је покушала да добије одговор зашто је то тако, али је наишла на зид ћутања у државним институција и Фондацији Тоше Проески. Ретко ко и у Крушеву жели да разговара на ову тему због партијске подељености у граду.

Импровизована гробница је покривена и ограђена пластиком, да ветар не би разнео предмете које су његови фанови са љубављу остављали на гробу.



Дарија Илић из Словеније, једна од највећих поштовалаца Тошета, већ је научила како се улази у ово, како га је назвала “царство љубави и сећања“. Сваке године по два месеца борави у Крушеву, свакодневно бдејући над гробом, јер јој је тако душа мирнија. И она је уочила да све пропада и да се ставри које се остављају на гробу ломе.

"Лепо је ако се гледа само по томе колико љубави људи доносе собом, и по поклонима које остављају на гроб, али није у реду да је он и даље овако запуштен. Прво је требало да се среди гробно место, а тек после да се гради његова Спомен кућа, која је заиста велелепна. Мора му се направити достојно почивалиште, да се бар та рана затвори његовим родитељима", изјавила је Дарија Илић за емисију “360 степени”.

Према идејном решењу које је објавила АлсатМ телевизија, на Гумењу је требало да буде изграђен меморијални споменик Тоше Проески, који би се протезао од платоа у близини његове Спомен куће, па све до самог гробног места.

Објекат је требало да има куполу, цркву, фонтану, шеталиште, степенице и пуно цвећа. Меморијални споменик је требало да буде изграђен до 2012. године, али од тога није уређено ништа.

Мери Гаџовска Стојановска, члан фан клуба Тошета Проеског, каже да би фанови требало да се активирају и направе достојан гроб македонској музичкој звезди, али да то досадашња власт није дозвољавала ни фамилији, ни неком другом.

Фанови би сада морали да направе притисак на нову Владу, да се коначно Тошету направи гроб какав доликује “анђеоској, безгрешној души”.



Извор: Телеграф.рс

Коментари / 0

Оставите коментар