Тунел испод центра Београда

Тунел који би требало да повеже Савску и Дунавску падину, биће дуг 1. 993 метра, а простираће се од Улице Гаврила Принципа у зони Каменичке до седишта Полицијске управе Београд у Булевару деспота Стефана.

Србија 19.05.2017 | 15:00
Тунел испод центра Београда
Ову варијанту идејног решења понудила је пројектантска кућа „Цес Цоwи”, а оно предвиђа две развдојене тунелске цеви које ће имати по две саобраћајне траке и улазе односно излазе.

"Реч је о модерном тунелу који ће решити велики саобраћајни проблем и спојити два дела града који имају веома фреквентан саобраћај. До краја године очекујемо усвајање пројекта да би последњих месеци 2018. могла да почне градња", рекао је градоначелник Синиша Мали.

На улазима и излазима тунела мораће да се поруши 21 објекат укупне површине 4.671 квадратних метар. Највећа дубина биће испод Теразија и износиће око 38 метара. Укупна ширина попречног профила у једној тунелској цеви биће 9,56 метара са саобраћајним тракама широким по 3,5 метара и пешачким од 0,93 метра. Предвиђена су и два евакуациона излаза за возила.

Раније процене говориле су да би овај пројекат могао да кошта између 100 и 130 милиона евра, а последња је, тврде у Градској управи, да ће за тунел бити потребно 78 милиона. Међутим, постоји и мали проблем који би могао значајно да поремети рокове, пошто је услов за градњу да се прошире Цвијићева и Дунавска улица како би се унапредила саобраћајна мрежа у тој зони.

Очекује се да ће за четири године број аутомобила у централном делу престонице буде смањен за 10 до 15 одсто, а време путовања и емисија угљен-моноксида биће смањена за око 10 одсто.

Идеја о овом тунелу стара је 70 година, а стручњаци су у претходном периоду размотрили чак 13 различитих варијанти и траса тунелске мреже.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар