На данашњи дан - КПК - такмичење које смо вољели...!

Сећате ли се последњег финала? Вила парк у Бирмингему, година је 1999, судија Гинтер Бенке (Аустрија). На центру се уочи почетка великог меча руку капитени: Алесандро Неста и Хавијер Олаизола. Ко игра?

Фудбал 19.05.2017 | 15:00
На данашњи дан - КПК - такмичење које смо вољели...!
Куп победника купова... Сећате се тог такмичења? Нема га, ево већ 18 година. Права фудбалска носталгија... А баш на данашњи дан одигран је последњи меч у том дивном такмичењу. Финале на Вила парку у Бирмингему, година 1999, судија Гинтер Бенке (Аустрија). На центру се уочи почетка великог меча руку капитени: Алесандро Неста и Хавијер Олаизола.

Сећате се? Па наравно, Лацио - Мајорка.

Шпанци су до борбе за трофеј стигли преко Хартса, Генка, хрватског Вартекса и Челсија; Римљани преко Лозане, нашег Партизана (0:0 на Олимпику, 2:3 у Хумској, два пута Салас и једном Дејан Станковић), Паниониоса и московске Локомотиве.  

И онда судар два тима за незаборав. Овај један многима је обележио детињство. Рецитован је и напамет: Маркеђани, Панкаро, Неста, Михајловић, Фавали, Станковић, Манчини, Алмеида. Недвед, Салас, Вијери. Клупа: Свен Горан Ериксон.

Навиру ли емоције? Стари добри Калчо... Недеља поподне, после ручка. Телевизија БК, па онда Пинк... 

И Мајорка: Роа, Олаизола, Марселињо, Сивијеро, Солер, Енгонга, Лорен, Ј. Станковић, Ибагаза, Дани, Бјађини. Клупа: Ектор Купер.



Због Станковић млађег и Синише Михајловића Југославија је навијала за Лацио и Лацио је победио. Било је 2:1. Голове су дали Кристијан Вијери и Павел Недвед. Први је био главом, онако како нападачи више не погађају, а други волеј са 16 метара. Прашка школа... Специјалитет са Јулиске и нешто што је Чесима у аманет оставио Пепи Бицан. 

Мајорка се испрсила својом "дугом деветком" - Данијем Гарсијом. Памтите ли га? Играо и за Реал и за Барсу...

Занимљиво је да су и мајорка и Лацио после овог финала - неко пре неко касније - кренули силазним путањама. Клуб са Балеара у наредних десетак година једном је био трећи, једном пети, а онда је 2013. испао из лиге. Лацио је идуће сезоне узео Скудето, међутим, римски Дрим тим се убрзо распао. Серђо Крањоти је трошио попут правог пијаног милионера и отишао у минус 100.000.000 марака.

Лацио није доживео баш трагичну судбину Мајорке, али више никада није био тако моћан.

Куп победника купова играо се од 1960. до 1999. године. Са четири трофеја и још два финала Барселона је најуспешнија. Прате је двоструки освајачи Андерлехт, Челси, Динамо Кијев и Милан. То је једини трофеј који Реал Мадрид нема у својој пребогатој ризници и стицајем околности, неће га никада ни имати...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар