Na današnji dan - KPK - takmičenje koje smo voljeli...!

Sećate li se poslednjeg finala? Vila park u Birmingemu, godina je 1999, sudija Ginter Benke (Austrija). Na centru se uoči početka velikog meča ruku kapiteni: Alesandro Nesta i Havijer Olaizola. Ko igra?

Fudbal 19.05.2017 | 15:00
Na današnji dan - KPK - takmičenje koje smo voljeli...!
Kup pobednika kupova... Sećate se tog takmičenja? Nema ga, evo već 18 godina. Prava fudbalska nostalgija... A baš na današnji dan odigran je poslednji meč u tom divnom takmičenju. Finale na Vila parku u Birmingemu, godina 1999, sudija Ginter Benke (Austrija). Na centru se uoči početka velikog meča ruku kapiteni: Alesandro Nesta i Havijer Olaizola.

Sećate se? Pa naravno, Lacio - Majorka.

Španci su do borbe za trofej stigli preko Hartsa, Genka, hrvatskog Varteksa i Čelsija; Rimljani preko Lozane, našeg Partizana (0:0 na Olimpiku, 2:3 u Humskoj, dva puta Salas i jednom Dejan Stanković), Panioniosa i moskovske Lokomotive.  

I onda sudar dva tima za nezaborav. Ovaj jedan mnogima je obeležio detinjstvo. Recitovan je i napamet: Markeđani, Pankaro, Nesta, Mihajlović, Favali, Stanković, Mančini, Almeida. Nedved, Salas, Vijeri. Klupa: Sven Goran Erikson.

Naviru li emocije? Stari dobri Kalčo... Nedelja popodne, posle ručka. Televizija BK, pa onda Pink... 

I Majorka: Roa, Olaizola, Marselinjo, Sivijero, Soler, Engonga, Loren, J. Stanković, Ibagaza, Dani, Bjađini. Klupa: Ektor Kuper.



Zbog Stanković mlađeg i Siniše Mihajlovića Jugoslavija je navijala za Lacio i Lacio je pobedio. Bilo je 2:1. Golove su dali Kristijan Vijeri i Pavel Nedved. Prvi je bio glavom, onako kako napadači više ne pogađaju, a drugi volej sa 16 metara. Praška škola... Specijalitet sa Juliske i nešto što je Česima u amanet ostavio Pepi Bican. 

Majorka se isprsila svojom "dugom devetkom" - Danijem Garsijom. Pamtite li ga? Igrao i za Real i za Barsu...

Zanimljivo je da su i majorka i Lacio posle ovog finala - neko pre neko kasnije - krenuli silaznim putanjama. Klub sa Baleara u narednih desetak godina jednom je bio treći, jednom peti, a onda je 2013. ispao iz lige. Lacio je iduće sezone uzeo Skudeto, međutim, rimski Drim tim se ubrzo raspao. Serđo Kranjoti je trošio poput pravog pijanog milionera i otišao u minus 100.000.000 maraka.

Lacio nije doživeo baš tragičnu sudbinu Majorke, ali više nikada nije bio tako moćan.

Kup pobednika kupova igrao se od 1960. do 1999. godine. Sa četiri trofeja i još dva finala Barselona je najuspešnija. Prate je dvostruki osvajači Anderleht, Čelsi, Dinamo Kijev i Milan. To je jedini trofej koji Real Madrid nema u svojoj prebogatoj riznici i sticajem okolnosti, neće ga nikada ni imati...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar