Инцко о стању у БиХ у СБ УН

Иако је у посљедњих шест мјесеци смањена реторика предсједника Републике Српске Милорада Додика о сецесији тог ентитета, постизање независности Републике Српске и даље остаје политички циљ партије коју води (СНСД) јер истиче да ће се референдум о независности ускоро и организовати – навео је високи представник у Босни и Херцеговини Валентин Инцко у данашњем обраћању Савјету безбједности Уједињених нација (УН).

Босна и Херцеговина 18.05.2017 | 19:25
Инцко о стању у БиХ у СБ УН
Чињеница да је таква реторика Додика узроковала да му Сједињене Америчке Државе уведу санкције показује да међународна заједница може имати утицај када одлучи да пошаље снажну поруку лидерима који отворено непоштују владавину права и отварању ране из прошлости - казао је Инцко осврћући се на одржавање референдума о Дану РС.

С обзиром на чињеницу да БиХ у октобру 2018. године чекају општи избори, Инцко је истакао да за сада нема консензуса међу лидерима БиХ када је у питању измјена изборног закона што потенцијално може изазвати нове политичке несугласице.

Он је ипак, између исталог, рекао и да је БиХ у посљедњих шест мјесеци демонстрирала опредијељеност на путу ка чланству у Европској унији као и опредијељеност за постизање пуне стабилности у земљи.

Он је данас поднио извјештај генералном секретару УН о статусу провођења мира у БиХ који се односи на период од 22. октобра 2016. године до 21. априла 2017. године.

Говорећи о путу БиХ ка ЕУ подсјетио је да је у децембру Европска комисија доставила Упитник, додајући да је одговарањем на питања омогућено свим нивоима власти у БиХ да покажу опредијељеност на том путу.

Додао је да се на регионалном плану односи између БиХ и Србије и даље крећу узлазном путањом чему су допринијели премијер Србије Александар Вучић и предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић. Ипак, навео је, да су се појавили проблеми - подношење ревизије пресуде Међународног кривичног суда за бившу Југославију у предмету "БиХ против Србије" за геноцид што је подијелило политичке лидере.

Као још један пример у којем је било политичких несугласица Инцко је навео и „неимплементацију одлуке Уставног суда БиХ који је дан Републике Српске прогласио неуставним, а било је и предлога за федерализацијом државе што су неки схватили као даљњу етничку подјелу земље.

(Вијести/Фена)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Није него

18.05.2017 17:55

Па ми смо протекторат, ви, високи преставниче имате апсолутну власт. Ви сте могли да уредите ову државу, али нисте хтјели. Ви сте могли да смјените сваког ко не ради добро. Ви држите ову власт која нас уништава на власти. Посматрате, а понекад их новчано и помогнете да би наставили да ово раде, ато је да нестанемо. Ви сте их довели на власт, ви их нећете да смените, као фол ложите се једни на друге, а сви заједно зајебавате овај јадни народ. Сви га систематски пљачкате.Ми нисмо протекторат који сте ви требали мало да дигнете на ноге, ми смо ваша колонија, а то сте хтјели. Увалили сте нам демократију, а знали сте да већина народа на њу није спремна. ВИ СТЕ НАЈОДГОВОРНИЈИ ЗА ОВО ЗЛО ШТО НАС ЈЕ СНАШЛО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Треф

18.05.2017 20:13

Најлакше је друге окривити а не узети одговорност на себе. Је ли Инцко гласа за Додика или народ? Бојим се да ће бити касно кад схватимо да смо сами криви за своју пропаст.

Name

Опет Исто

19.05.2017 07:56

Ето било малих проблема око ревизије тузбе сто је подијелило БиХ политицаре. Ало мајмуне написи бар једном јасно и гласно БАКИР ИЗЕТБЕГОВИЦ УРУСИО УНСТИТУЦИЈУ ПРЕДСЈЕДНИСТВА, УСТАВ... а не сваки пут Република Српска и Милирад Додик. Он треба иза ресетака све скупа са Зељком и Бакиром и тацка.

Name

суд

18.05.2017 19:18

За корупцију у БиХ најодговорнији је квази високи представник и нико други цовјек зиви вец дуго времена у тој земљи и све зна види и цује никог није позвао на одговорност или изрекао санкције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Заврзлама

18.05.2017 19:19

Прво разбијање Југ., па онда формирање БиХ - Југе у малом. У име демократије? Ту несто фали???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДАДО

18.05.2017 20:19

југа је настала са договорм више република а босна је била веч давно ал то једни нечете да примите , ко што једни желите другим усиљават вјеру и остало .. никад се не спомиње економија него ко је издо вјеру а никад у босни није била само 1 вјера и ниједна од сада 3 вјере није славенска ... све донесене и уведене крвљу ...

Name

Ре ДАДО

19.05.2017 08:15

Не лупетај. Ко се договорио, хрвати који нису имали дрзавност или ко? То сто су твоје потурице помијрсале крв па нисте славени то је твој проблем. Једино у цему се слазем да ово треба оставити по страни и бавити се зивотним питањима.