Incko o stanju u BiH u SB UN

Iako je u posljednjih šest mjeseci smanjena retorika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o secesiji tog entiteta, postizanje nezavisnosti Republike Srpske i dalje ostaje politički cilj partije koju vodi (SNSD) jer ističe da će se referendum o nezavisnosti uskoro i organizovati – naveo je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko u današnjem obraćanju Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN).

Bosna i Hercegovina 18.05.2017 | 19:25
Incko o stanju u BiH u SB UN
Činjenica da je takva retorika Dodika uzrokovala da mu Sjedinjene Američke Države uvedu sankcije pokazuje da međunarodna zajednica može imati uticaj kada odluči da pošalje snažnu poruku liderima koji otvoreno nepoštuju vladavinu prava i otvaranju rane iz prošlosti - kazao je Incko osvrćući se na održavanje referenduma o Danu RS.

S obzirom na činjenicu da BiH u oktobru 2018. godine čekaju opšti izbori, Incko je istakao da za sada nema konsenzusa među liderima BiH kada je u pitanju izmjena izbornog zakona što potencijalno može izazvati nove političke nesuglasice.

On je ipak, između istalog, rekao i da je BiH u posljednjih šest mjeseci demonstrirala opredijeljenost na putu ka članstvu u Evropskoj uniji kao i opredijeljenost za postizanje pune stabilnosti u zemlji.

On je danas podnio izvještaj generalnom sekretaru UN o statusu provođenja mira u BiH koji se odnosi na period od 22. oktobra 2016. godine do 21. aprila 2017. godine.

Govoreći o putu BiH ka EU podsjetio je da je u decembru Evropska komisija dostavila Upitnik, dodajući da je odgovaranjem na pitanja omogućeno svim nivoima vlasti u BiH da pokažu opredijeljenost na tom putu.

Dodao je da se na regionalnom planu odnosi između BiH i Srbije i dalje kreću uzlaznom putanjom čemu su doprinijeli premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić. Ipak, naveo je, da su se pojavili problemi - podnošenje revizije presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetu "BiH protiv Srbije" za genocid što je podijelilo političke lidere.

Kao još jedan primer u kojem je bilo političkih nesuglasica Incko je naveo i „neimplementaciju odluke Ustavnog suda BiH koji je dan Republike Srpske proglasio neustavnim, a bilo je i predloga za federalizacijom države što su neki shvatili kao daljnju etničku podjelu zemlje.

(Vijesti/Fena)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Nije nego

18.05.2017 17:55

Pa mi smo protektorat, vi, visoki prestavniče imate apsolutnu vlast. Vi ste mogli da uredite ovu državu, ali niste htjeli. Vi ste mogli da smjenite svakog ko ne radi dobro. Vi držite ovu vlast koja nas uništava na vlasti. Posmatrate, a ponekad ih novčano i pomognete da bi nastavili da ovo rade, ato je da nestanemo. Vi ste ih doveli na vlast, vi ih nećete da smenite, kao fol ložite se jedni na druge, a svi zajedno zajebavate ovaj jadni narod. Svi ga sistematski pljačkate.Mi nismo protektorat koji ste vi trebali malo da dignete na noge, mi smo vaša kolonija, a to ste htjeli. Uvalili ste nam demokratiju, a znali ste da većina naroda na nju nije spremna. VI STE NAJODGOVORNIJI ZA OVO ZLO ŠTO NAS JE SNAŠLO.

ODGOVORITE
Name

Tref

18.05.2017 20:13

Najlakše je druge okriviti a ne uzeti odgovornost na sebe. Je li Incko glasa za Dodika ili narod? Bojim se da će biti kasno kad shvatimo da smo sami krivi za svoju propast.

Name

Opet Isto

19.05.2017 07:56

Eto bilo malih problema oko revizije tuzbe sto je podijelilo BiH politicare. Alo majmune napisi bar jednom jasno i glasno BAKIR IZETBEGOVIC URUSIO UNSTITUCIJU PREDSJEDNISTVA, USTAV... a ne svaki put Republika Srpska i Milirad Dodik. On treba iza resetaka sve skupa sa Zeljkom i Bakirom i tacka.

Name

sud

18.05.2017 19:18

Za korupciju u BiH najodgovorniji je kvazi visoki predstavnik i niko drugi covjek zivi vec dugo vremena u toj zemlji i sve zna vidi i cuje nikog nije pozvao na odgovornost ili izrekao sankcije.

ODGOVORITE
Name

Zavrzlama

18.05.2017 19:19

Prvo razbijanje Jug., pa onda formiranje BiH - Juge u malom. U ime demokratije? Tu nesto fali???

ODGOVORITE
Name

DADO

18.05.2017 20:19

juga je nastala sa dogovorm više republika a bosna je bila več davno al to jedni nečete da primite , ko što jedni želite drugim usiljavat vjeru i ostalo .. nikad se ne spominje ekonomija nego ko je izdo vjeru a nikad u bosni nije bila samo 1 vjera i nijedna od sada 3 vjere nije slavenska ... sve donesene i uvedene krvlju ...

Name

Re DADO

19.05.2017 08:15

Ne lupetaj. Ko se dogovorio, hrvati koji nisu imali drzavnost ili ko? To sto su tvoje poturice pomijrsale krv pa niste slaveni to je tvoj problem. Jedino u cemu se slazem da ovo treba ostaviti po strani i baviti se zivotnim pitanjima.