Крајем новембра пресуда Младићу

Судско вијеће Хашког трибунала изрећи ће своју првостепену пресуду генралу Ратку Младићу крајем новембра ове године, а до тада га неће пустити на привремену слободу ни због лијечења, саопштено је данас из Хага.

Србија 18.05.2017 | 16:26
Крајем новембра пресуда Младићу
Прошле седмице судско вијеће је донијело одлуку којом је одбило да Младића пусти на привремену слободу ради лијечења у Русији, јер није увјерено да ће се вратити и поред гаранција руске владе да ће се вратити.
 
У саопштењу трибунала наводи се да је судско вијеће у својој одлуци подсјетило да се Младић није добровољно предао Трибуналу, већ да је избјегавао хапшење 16 година упркос нарушеном здравственом стању.

Поред тога, судско вијеће сматра да Младић има адекватан третман у притворској јединици и да се о њему старају медициснски специјалисти у складу са медјународним стандардима те да "не постоји акутни медицински проблем који остаје нереијешен".

У својој одлуци, судско вијеће је примијетило да се медицински извјештаји на које се ослања одбрана заснивају на налазима стручњака који га нису лично прегледали или су га прегледали још 2015. године.

Насупрот томе, медицинским извјештајима Секретаријата и независних специјалиста које је именовало судско веће, Младић је "виђан" и процјењиван годинама.

Због тога судско вијеће сматра да су ти извјештаји поузданији, наводи се у саопштењу и подсјећа да ће пресуда Младићу бити изречена крајем новембра ове године.

Одбрана Младића тражила је хитну дозовлу судског вијећа да му се омогући лијечење у Русији, јер је, како тврде Младићеви браниоци, здравствено стање драстично погоршало у притвору, те да је то једини разуман и хуман начин који може да осигура да он жив дочека првостепену пресуду.

Свој захтјев поткријепили су медицинском документацијом и мишљењима бројних стручњака, као и гаранцијама руске амбасаде у Холандији да ће у Русији бити поштовани сви услови које у случају одобрења лијечења постави Трибунал, као и да ће Младићу бити загарантована лична безбједност.

Судјење Младићу почело је у мају 2012. године, а окончано у децембру прошле године.

Младић је након вишегодишњег бјекства ухапшен у Србији и изручен у Хагу у мају 2011. године.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Драгутин

18.05.2017 15:45

Грађани РС-е би требало да протествују на улици испред представништва ових тзв.западних земаља због овакве срамне одлуке о забрани лечења нашег генерала Ратка Младића!Јер грађани РС-е не заборавите ко вам је створио РС-у у којој ви данас живите?Најмање што можете да учините да изразите своје незадовољство и протест за вашег јединог и правог родољуба генерала Ратка Младића који је био уз вас кад је било најтеже и који је ударио темеље РС-е,па зато и ви и ваши сународници изађите и протествујте у РС-ој и земљама еу због једне овакве скандалозне и нехумане одлуке!?А политичари да су прави требају алармирати преко Русије савет безбедности УН због кршења људских права и Руси треба да ставе вето на одлуку тзв. хашких судија!Зашто сада сви само ћутимо?Јел,је то та ваша захвалност према ствараоцима РС-е???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

18.05.2017 15:57

Нема се ту ста протестовати, генерал Младиц је усао у колективни свијест и сјецање, као један од највецих српских синова икада...пресуду знамо сви, сад је могу овде написати, али она це бити само потврда да се нас генерал зртвовао за нас до самог краја свог зивота.

Name

Драгутин

19.05.2017 12:13

Какав си ти “Србин“,кад тако збориш о генералу Ратку Младићу???

Name

Некад и сад

18.05.2017 16:41

Кад се упореди Како је изгледао кад је ухапсен и сад, не бих рекао да му је лосе,напротив. Многи би зељели да су на његовом мјесту.

ОДГОВОРИТЕ