Krajem novembra presuda Mladiću

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će svoju prvostepenu presudu genralu Ratku Mladiću krajem novembra ove godine, a do tada ga neće pustiti na privremenu slobodu ni zbog liječenja, saopšteno je danas iz Haga.

Srbija 18.05.2017 | 16:26
Krajem novembra presuda Mladiću
Prošle sedmice sudsko vijeće je donijelo odluku kojom je odbilo da Mladića pusti na privremenu slobodu radi liječenja u Rusiji, jer nije uvjereno da će se vratiti i pored garancija ruske vlade da će se vratiti.
 
U saopštenju tribunala navodi se da je sudsko vijeće u svojoj odluci podsjetilo da se Mladić nije dobrovoljno predao Tribunalu, već da je izbjegavao hapšenje 16 godina uprkos narušenom zdravstvenom stanju.

Pored toga, sudsko vijeće smatra da Mladić ima adekvatan tretman u pritvorskoj jedinici i da se o njemu staraju medicisnski specijalisti u skladu sa medjunarodnim standardima te da "ne postoji akutni medicinski problem koji ostaje nereiješen".

U svojoj odluci, sudsko vijeće je primijetilo da se medicinski izvještaji na koje se oslanja odbrana zasnivaju na nalazima stručnjaka koji ga nisu lično pregledali ili su ga pregledali još 2015. godine.

Nasuprot tome, medicinskim izvještajima Sekretarijata i nezavisnih specijalista koje je imenovalo sudsko veće, Mladić je "viđan" i procjenjivan godinama.

Zbog toga sudsko vijeće smatra da su ti izvještaji pouzdaniji, navodi se u saopštenju i podsjeća da će presuda Mladiću biti izrečena krajem novembra ove godine.

Odbrana Mladića tražila je hitnu dozovlu sudskog vijeća da mu se omogući liječenje u Rusiji, jer je, kako tvrde Mladićevi branioci, zdravstveno stanje drastično pogoršalo u pritvoru, te da je to jedini razuman i human način koji može da osigura da on živ dočeka prvostepenu presudu.

Svoj zahtjev potkrijepili su medicinskom dokumentacijom i mišljenjima brojnih stručnjaka, kao i garancijama ruske ambasade u Holandiji da će u Rusiji biti poštovani svi uslovi koje u slučaju odobrenja liječenja postavi Tribunal, kao i da će Mladiću biti zagarantovana lična bezbjednost.

Sudjenje Mladiću počelo je u maju 2012. godine, a okončano u decembru prošle godine.

Mladić je nakon višegodišnjeg bjekstva uhapšen u Srbiji i izručen u Hagu u maju 2011. godine.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Dragutin

18.05.2017 17:45

Građani RS-e bi trebalo da protestvuju na ulici ispred predstavništva ovih tzv.zapadnih zemalja zbog ovakve sramne odluke o zabrani lečenja našeg generala Ratka Mladića!Jer građani RS-e ne zaboravite ko vam je stvorio RS-u u kojoj vi danas živite?Najmanje što možete da učinite da izrazite svoje nezadovoljstvo i protest za vašeg jedinog i pravog rodoljuba generala Ratka Mladića koji je bio uz vas kad je bilo najteže i koji je udario temelje RS-e,pa zato i vi i vaši sunarodnici izađite i protestvujte u RS-oj i zemljama eu zbog jedne ovakve skandalozne i nehumane odluke!?A političari da su pravi trebaju alarmirati preko Rusije savet bezbednosti UN zbog kršenja ljudskih prava i Rusi treba da stave veto na odluku tzv. haških sudija!Zašto sada svi samo ćutimo?Jel,je to ta vaša zahvalnost prema stvaraocima RS-e???

ODGOVORITE
Name

Srbin

18.05.2017 17:57

Nema se tu sta protestovati, general Mladic je usao u kolektivni svijest i sjecanje, kao jedan od najvecih srpskih sinova ikada...presudu znamo svi, sad je mogu ovde napisati, ali ona ce biti samo potvrda da se nas general zrtvovao za nas do samog kraja svog zivota.

Name

Dragutin

19.05.2017 14:13

Kakav si ti “Srbin“,kad tako zboriš o generalu Ratku Mladiću???

Name

Nekad i sad

18.05.2017 18:41

Kad se uporedi Kako je izgledao kad je uhapsen i sad, ne bih rekao da mu je lose,naprotiv. Mnogi bi zeljeli da su na njegovom mjestu.

ODGOVORITE