Измјена исплате подстицаја

Начелник Одјељења за рад и запошљавање у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Рајко Кличковић рекао је данас у Добоју да су Влада и Удружење послодаваца сагласни да подстицајна средства послодавцима не треба да буду исплаћивана унапријед, већ да им буду враћена регресно.

Република Српска 18.05.2017 | 14:50
Измјена исплате подстицаја
Кличковић је истакао да се очекује да ће предложене одредбе о подстицајима за запошљавање у Републици Српској бити много боље и ефикасније од досадашњих када је ријеч о трошењу буџетских средстава за подстицаје.

"Послодавцима се не би давала средства унапријед, него би након одређеног времена тражили поврат доприноса које су уплатили, по раднику који је у радном односу. Предвиђено је да по истеку године дана за коју се врши подстицај, тај радник и даље буде у радном односу. Предвидјели смо двије године, али можда и краће, у складу са договором Владе и Удружења послодаваца", рекао је Кличковић.

Он данас у Добоју присуствује јавној расправи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о економско-социјалном савјету Српске, о акционом плану запошљавања за 2017. годину, те представљању уредбе о подстицајима за запошљавање и прикупљање материјала за Акциони план запошљавања за идућу годину.

"За реализацију акционих планова у овој години већ је ангажовано 16,5 милиона КМ, настављена је реализација пројеката из прошле године у износу од око седам милиона, што је укупно нешто мање од 24 милиона КМ", навео је Кличковић.

Према његовим ријечима, јавни позиви су завршени 20. априла и сада се ради на обради свих приспјелих апликација у оквиру четири до пет пројеката.

"Ријеч је, између осталог, о самозапошљавању, запошљавању лица старијих од 45 година, запошљавању младих до 30 година, оспособљавању и преквалификацији, те запошљавању Рома", подсјетио је Кличковић.

Он наводи да уредбом коју предлаже Влада Српске треба да се омогући да јавни позиви буду отворени током цијеле године, а да се на данашњој расправи разматра на који начин ће се подстицати запошљавање, ко су корисници те уредбе, на која лица се односи и како вршити надзор над трошењем тих средстава.

Кличковић је додао да је за Закон о измјенама и допунама Закона о економско-социјалном савјету потребна подршка локалне заједнице јер предвиђа формирање економско-социјалних савјета на нивоу градова и општина.

Он је подсјетио да је прва јавна расправа одржана јуче у Приједору уз конструктивне приједлоге учесника, а наредних дана биће одржана у Бањалуци, Бијељини, Источном Сарајеву и Требињу.

Јавне расправе биће спроведене уз подршку пројекта ЈЕП.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

марко

18.05.2017 12:54

Не могу да вјерујем,цовјек је на истој и слицној функцији јос од кад га је брат Гојко Клицковиц поставио а томе има 20 год.Аахахахахахахаха

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

18.05.2017 13:19

ТАЈ ДРЖАВНИ СЛУЖБЕНИК ЈЕ НА ТОМ ЧИНОВНИЧКОМ МЈЕСТУ ДОКТОРИРАО, ШТО ЈЕ ОК И МОЖДА ПРОБЛЕМ ЊЕГОВОГ МЕНТОРА.. АЛИ ДА КАО ПОМОЋНИК МИНИСТРА УЧЕСТВУЈЕ У ИЗРАДИ ЗАКОНА О РАДУ, ПА ДА ПОСЛИЈЕ ПРЕКО НЕКОГ УДРУЖЕЊА ГРАЂАНА ДРЖИ ТЕЗГЕ И ПИШЕ КОМЕНТАРЕ У ВЕЗИ ИСТОГ ЗАКОНА, Е ТО МОЖЕ САМО НА БРДОВИТОМ БАЛКАНУ... УСТВАРИ И МОЖЕ, АЛИ ДА СЕ ОНДА МАНЕ ДРЖАВНЕ СЛУЖБЕ...