Izmjena isplate podsticaja

Načelnik Odjeljenja za rad i zapošljavanje u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Rajko Kličković rekao je danas u Doboju da su Vlada i Udruženje poslodavaca saglasni da podsticajna sredstva poslodavcima ne treba da budu isplaćivana unaprijed, već da im budu vraćena regresno.

Republika Srpska 18.05.2017 | 14:50
Izmjena isplate podsticaja
Kličković je istakao da se očekuje da će predložene odredbe o podsticajima za zapošljavanje u Republici Srpskoj biti mnogo bolje i efikasnije od dosadašnjih kada je riječ o trošenju budžetskih sredstava za podsticaje.

"Poslodavcima se ne bi davala sredstva unaprijed, nego bi nakon određenog vremena tražili povrat doprinosa koje su uplatili, po radniku koji je u radnom odnosu. Predviđeno je da po isteku godine dana za koju se vrši podsticaj, taj radnik i dalje bude u radnom odnosu. Predvidjeli smo dvije godine, ali možda i kraće, u skladu sa dogovorom Vlade i Udruženja poslodavaca", rekao je Kličković.

On danas u Doboju prisustvuje javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ekonomsko-socijalnom savjetu Srpske, o akcionom planu zapošljavanja za 2017. godinu, te predstavljanju uredbe o podsticajima za zapošljavanje i prikupljanje materijala za Akcioni plan zapošljavanja za iduću godinu.

"Za realizaciju akcionih planova u ovoj godini već je angažovano 16,5 miliona KM, nastavljena je realizacija projekata iz prošle godine u iznosu od oko sedam miliona, što je ukupno nešto manje od 24 miliona KM", naveo je Kličković.

Prema njegovim riječima, javni pozivi su završeni 20. aprila i sada se radi na obradi svih prispjelih aplikacija u okviru četiri do pet projekata.

"Riječ je, između ostalog, o samozapošljavanju, zapošljavanju lica starijih od 45 godina, zapošljavanju mladih do 30 godina, osposobljavanju i prekvalifikaciji, te zapošljavanju Roma", podsjetio je Kličković.

On navodi da uredbom koju predlaže Vlada Srpske treba da se omogući da javni pozivi budu otvoreni tokom cijele godine, a da se na današnjoj raspravi razmatra na koji način će se podsticati zapošljavanje, ko su korisnici te uredbe, na koja lica se odnosi i kako vršiti nadzor nad trošenjem tih sredstava.

Kličković je dodao da je za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ekonomsko-socijalnom savjetu potrebna podrška lokalne zajednice jer predviđa formiranje ekonomsko-socijalnih savjeta na nivou gradova i opština.

On je podsjetio da je prva javna rasprava održana juče u Prijedoru uz konstruktivne prijedloge učesnika, a narednih dana biće održana u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Javne rasprave biće sprovedene uz podršku projekta JEP.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

marko

18.05.2017 12:54

Ne mogu da vjerujem,covjek je na istoj i slicnoj funkciji jos od kad ga je brat Gojko Klickovic postavio a tome ima 20 god.Aahahahahahahaha

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

18.05.2017 13:19

TAJ DRŽAVNI SLUŽBENIK JE NA TOM ČINOVNIČKOM MJESTU DOKTORIRAO, ŠTO JE OK I MOŽDA PROBLEM NJEGOVOG MENTORA.. ALI DA KAO POMOĆNIK MINISTRA UČESTVUJE U IZRADI ZAKONA O RADU, PA DA POSLIJE PREKO NEKOG UDRUŽENJA GRAĐANA DRŽI TEZGE I PIŠE KOMENTARE U VEZI ISTOG ZAKONA, E TO MOŽE SAMO NA BRDOVITOM BALKANU... USTVARI I MOŽE, ALI DA SE ONDA MANE DRŽAVNE SLUŽBE...