Брчко: Са листе скинута 33 лијека

Нова есенцијална листа лекова која ће се примењивати од 22. маја 2017. године отворила је сукоб на релацији Јавне здравствене установе “Здравствени центар Брчко” и Фонда здравственог осигурања Брчко дистрикта.

Босна и Херцеговина 18.05.2017 | 10:45
Брчко: Са листе скинута 33 лијека
Из „Здравственог центра“ је саопштено да на новој есенцијалној листи више нема неких лекова који су пацијенти користили за хронична и друга обољења.

- Фонд здравственог осигурања Брчко дистрикта БиХ није уважио предлоге Комисија за лекове и менаџмент ЈЗУ “Здравствени центар Брчко” је забринут односом Фонда према осигураницима, посебно пацијентима који су због тешке материјалне ситуације приморани да користе есенцијалну листу. Она ће бити сиромашнија па ће неке лекове, који нису замењени другим или сличним, пацијенти морати куповати - саоштено је из „Здравственог центра Брчко“.

Сеад Шадић, портпарол ове установе изјавио нам је да је нова есенцијална листа скраћена са 125 на 92 лека.

Из Фонда здравственог осигурања демантују наводе „Здравственог центра“ и кажу да су уважили све предлоге.

- Комисија Фонда уважила је предлоге „Здравственог центра Брчко“, изузев шест лекова који нису регистровани од стране Агенције за лекове и медицинска средства БиХ или се не налазе на есенцијалним листама ентитетских фондова или завода - саопштено је из Фонда. Истичу да је пет лекова са важеће есенцијалне листе пребацили на додатну листу лекова како би омогућили континуирано лечење пацијената.

Осим тога у Фонду наводе да је Комисија за лекове Јавне здраствене установе сама предложила да се одређен број лекова брише са есенцијалне листе.

Фонд здравственог осигурања Брчко дистрикта оспорио је већу бригу за осигуранике и пацијенте и наводи да су цене услуга лечења деце, трудница и социјално осетљивих група у Јавној здраственој установи вишеструко скупље него у клиничним центрима у окружњу.

- Занимљиво је да се у „Здравственом центру Брчко“ нико није осврнуо на све чешћи недостатак одређених лекова које пацијенти сами купују и доносе у „Здравствени центар Брчко“ у коме треба да приме терапију - наводе у Фонду. Подсећају да годинама указују на потребу оснивања јавне апотеке, која може пословати у оквиру здравствене установе и где би цене лекова биле ниже. Такође, истичу да је да би набавка и дистрибуција лекова са додатне листе за лечење малигних и других оболења путем здравствене установе била рационалнија, али да је то установи својевремено одбила.

Сабрија Чандић, шеф Одељења за здравство Владе Брчко дистрикта рекао нам је да је неслужбено упознат са наводима из саопштења „Здравственог центра“ и Фонда и да ће пошто добије потпуне информације разговарати са представницима обе институције.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар