Brčko: Sa liste skinuta 33 lijeka

Nova esencijalna lista lekova koja će se primenjivati od 22. maja 2017. godine otvorila je sukob na relaciji Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar Brčko” i Fonda zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta.

Bosna i Hercegovina 18.05.2017 | 10:45
Brčko: Sa liste skinuta 33 lijeka
Iz „Zdravstvenog centra“ je saopšteno da na novoj esencijalnoj listi više nema nekih lekova koji su pacijenti koristili za hronična i druga oboljenja.

- Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta BiH nije uvažio predloge Komisija za lekove i menadžment JZU “Zdravstveni centar Brčko” je zabrinut odnosom Fonda prema osiguranicima, posebno pacijentima koji su zbog teške materijalne situacije primorani da koriste esencijalnu listu. Ona će biti siromašnija pa će neke lekove, koji nisu zamenjeni drugim ili sličnim, pacijenti morati kupovati - saošteno je iz „Zdravstvenog centra Brčko“.

Sead Šadić, portparol ove ustanove izjavio nam je da je nova esencijalna lista skraćena sa 125 na 92 leka.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja demantuju navode „Zdravstvenog centra“ i kažu da su uvažili sve predloge.

- Komisija Fonda uvažila je predloge „Zdravstvenog centra Brčko“, izuzev šest lekova koji nisu registrovani od strane Agencije za lekove i medicinska sredstva BiH ili se ne nalaze na esencijalnim listama entitetskih fondova ili zavoda - saopšteno je iz Fonda. Ističu da je pet lekova sa važeće esencijalne liste prebacili na dodatnu listu lekova kako bi omogućili kontinuirano lečenje pacijenata.

Osim toga u Fondu navode da je Komisija za lekove Javne zdrastvene ustanove sama predložila da se određen broj lekova briše sa esencijalne liste.

Fond zdravstvenog osiguranja Brčko distrikta osporio je veću brigu za osiguranike i pacijente i navodi da su cene usluga lečenja dece, trudnica i socijalno osetljivih grupa u Javnoj zdrastvenoj ustanovi višestruko skuplje nego u kliničnim centrima u okružnju.

- Zanimljivo je da se u „Zdravstvenom centru Brčko“ niko nije osvrnuo na sve češći nedostatak određenih lekova koje pacijenti sami kupuju i donose u „Zdravstveni centar Brčko“ u kome treba da prime terapiju - navode u Fondu. Podsećaju da godinama ukazuju na potrebu osnivanja javne apoteke, koja može poslovati u okviru zdravstvene ustanove i gde bi cene lekova bile niže. Takođe, ističu da je da bi nabavka i distribucija lekova sa dodatne liste za lečenje malignih i drugih obolenja putem zdravstvene ustanove bila racionalnija, ali da je to ustanovi svojevremeno odbila.

Sabrija Čandić, šef Odeljenja za zdravstvo Vlade Brčko distrikta rekao nam je da je neslužbeno upoznat sa navodima iz saopštenja „Zdravstvenog centra“ i Fonda i da će pošto dobije potpune informacije razgovarati sa predstavnicima obe institucije.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar