Обиљежен дан ИИ посавске бригаде

У Шамцу је данас, парастосом и полагањем вијенаца, обиљежена 25-годишњица формирања Друге посавске бригаде Војске Републике Српске.

Република Српска 17.05.2017 | 17:53
Обиљежен дан ИИ посавске бригаде
-Друга посавска бригада је, након повлачења регуларних снага бивше ЈНА, формирана на територијалном принципу и с мањим бројем старјешина ЈНА који су остали с народом, успјешно бранила и уз велике жртве одбранила и територију и људство на дугој линији фронта, нагласио је предсједник Општинског одбора БОРС-а у Шамцу Лазар Благојевић.  

Наглашавајући да је преко седам хиљада бораца бранило сјеверну границу и учествовало на другим ратиштима у одбрани Републике Српске, он је рекао да је до пробоја тзв. „коридора“ то било изузетно тешко јер је Шамац нападан са све четири стране.

"У редовима бригаде било је све што је за пушку дорасло. За слободу и Републику Српску живот је дало 410 бораца а лакше и теже је рањено 930 припадника Бригаде“, казао је Благојевић.

У саставу бригаде су током рата успјешно извршавали задатке и прогнани Срби који су у овом дијелу слободне територије нашли спас и смјештај, те мања група старјешина ЈНА која је добровољно остала с народом Посавине. Нажалост, многи су дали животе и дијелове тијела. О статусу нерадо говоре, али истчу – жртве се не смију заборавити.

„Изгубио сам сина у његовој 28-ој години. Школовали смо га, завршио је факултет и чекао запослење, а онда је дошао рат. Извукли смо живе главе из Срница у општини Градачац и прикључили се одбрани овдје у Шамцу. Данас гдје год закуцам на врата и затражим нешто добијем одговор – нема – ниси сам“, прича отац погинулог Митра,  Стево Митровић.

Након парастоса погинулим борцима испред централног Спомен-обиљежја у центру Шамца запаљене су свијеће и положени вијенци борачких организација и удружења ове и сусједних општина а догађају, иако су уредно позвани, нису присуствовали представници борачке организације и органа власти Републике Српске.

(БН телевизија)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

о рату

17.05.2017 16:18

Ја лично нисам учествовао у рату. Али што нису дошли уредно позвани припадници БОРС из Бања Луке управо тамо гдје брањен коридор за Бања Луку. Ваљда некоме криво што је јесенас у Шамцу слетио СНСД и побиједио НДП-СДС?

ОДГОВОРИТЕ
Name

патриота

18.05.2017 06:18

Назалост то је једино остало јос обиљезавање.....и то не свугдје рецимо тузланска капија и сарајево не мозе ....Страсно.

ОДГОВОРИТЕ