Obilježen dan II posavske brigade

U Šamcu je danas, parastosom i polaganjem vijenaca, obilježena 25-godišnjica formiranja Druge posavske brigade Vojske Republike Srpske.

Republika Srpska 17.05.2017 | 17:53
Obilježen dan II posavske brigade
-Druga posavska brigada je, nakon povlačenja regularnih snaga bivše JNA, formirana na teritorijalnom principu i s manjim brojem starješina JNA koji su ostali s narodom, uspješno branila i uz velike žrtve odbranila i teritoriju i ljudstvo na dugoj liniji fronta, naglasio je predsjednik Opštinskog odbora BORS-a u Šamcu Lazar Blagojević.  

Naglašavajući da je preko sedam hiljada boraca branilo sjevernu granicu i učestvovalo na drugim ratištima u odbrani Republike Srpske, on je rekao da je do proboja tzv. „koridora“ to bilo izuzetno teško jer je Šamac napadan sa sve četiri strane.

"U redovima brigade bilo je sve što je za pušku doraslo. Za slobodu i Republiku Srpsku život je dalo 410 boraca a lakše i teže je ranjeno 930 pripadnika Brigade“, kazao je Blagojević.

U sastavu brigade su tokom rata uspješno izvršavali zadatke i prognani Srbi koji su u ovom dijelu slobodne teritorije našli spas i smještaj, te manja grupa starješina JNA koja je dobrovoljno ostala s narodom Posavine. Nažalost, mnogi su dali živote i dijelove tijela. O statusu nerado govore, ali istču – žrtve se ne smiju zaboraviti.

„Izgubio sam sina u njegovoj 28-oj godini. Školovali smo ga, završio je fakultet i čekao zaposlenje, a onda je došao rat. Izvukli smo žive glave iz Srnica u opštini Gradačac i priključili se odbrani ovdje u Šamcu. Danas gdje god zakucam na vrata i zatražim nešto dobijem odgovor – nema – nisi sam“, priča otac poginulog Mitra,  Stevo Mitrović.

Nakon parastosa poginulim borcima ispred centralnog Spomen-obilježja u centru Šamca zapaljene su svijeće i položeni vijenci boračkih organizacija i udruženja ove i susjednih opština a događaju, iako su uredno pozvani, nisu prisustvovali predstavnici boračke organizacije i organa vlasti Republike Srpske.

(BN televizija)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

o ratu

17.05.2017 16:18

Ja lično nisam učestvovao u ratu. Ali što nisu došli uredno pozvani pripadnici BORS iz Banja Luke upravo tamo gdje branjen koridor za Banja Luku. Valjda nekome krivo što je jesenas u Šamcu sletio SNSD i pobijedio NDP-SDS?

ODGOVORITE
Name

patriota

18.05.2017 06:18

Nazalost to je jedino ostalo jos obiljezavanje.....i to ne svugdje recimo tuzlanska kapija i sarajevo ne moze ....Strasno.

ODGOVORITE