Новца има за функционере

И док је неколико десетина радника градске администрације у Требињу протеклих мјесеци остало без посла, скупштинска већина отвара радна мјеста за нове функционере. У исто вријеме опозиција тврди да градска управа уводи нову накнаду грађанима Требиња.

Република Српска 17.05.2017 | 17:07
 Новца има за функционере
У градској администрација тврде да им је претходна власт оставила огроман вишак радника и да новца за плате нема, али то није сметало скупштинској већини да донесе одлуку о могућности именовања другог потпредсједника и тиме отвори ново функционерско радно мјесто које припада националним мањинама.

“Нико није запослен. Законска опција каже да може, а не мора. Значи, могућност постоји”, каже Мирко Ћурић, замјеник градоначелника Требиња.

На другој страни у опозицији СДС-а и ПДП-а кажу да се ради о већ договореној политичкој расподјели функција.

“Зашто смо против? То је једно функционерско мјесто што изискује значајна средства, око 36 хиљада марака бруто. И када с једне стране уводите функционерска мјеста, а са друге од доласка на власт причате о недостатку средстава и отпуштате раднике, ми смо против тога”, истакао је Видомир Бегенишић, одборник СДС-а.

“Ако неко жели да страначке жеље, односно захтјеве испуњава, може то на друге начине, а никако путем буџетских средстава града Требиња”, нагласио је Зоран Анђушић, одборник ПДП-а.

Оно што је занимљиво, ни у ДНС-у, који чини скупштинску већину, не подржавају ту одлуку, јер сматрају да Требиње не испуњава законску норму за другог потпредсједника, јер се свега два одсто становништва изјашњава као мањина, а не три одсто колико је потребно.

“У Требињу 600 становника је декларисано као мањина, што је два одсто од укупног броја и тако да нама није потребан други потпредсједник”, рекао је Бојан Шапурић, потпредсједник Скупштине из ДНС-а.

У опозицији тврде да су након намета привредницима на ред дошли и грађани, који ће убудуће плаћати накнаду за одржавање гробних мјеста.

“Покушано је да се тај аспект уреди као што је у неким другим већим срединама. Видјећемо како ће проћи”, каже Гордан Мишељић, одборник СНСД-а

“Клуб СДС-а биће изричито против тога, јер сматрамо да било какав намет, на иовако осиромашене становнике Требиња, није добар”, истакли су у СДС-у.

У опозицији су истакли и да је Извјештај о извршењу буџета за 2016. годину показао да је дефецит миллион и 304 хиљаде и то због опструкције актуелне власти у прва три мјесеца мандата, али и да је он далеко мањи од 6,5 милиона колико ће се град Требиње кредитно задужити.

БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар