Novca ima za funkcionere

I dok je nekoliko desetina radnika gradske administracije u Trebinju proteklih mjeseci ostalo bez posla, skupštinska većina otvara radna mjesta za nove funkcionere. U isto vrijeme opozicija tvrdi da gradska uprava uvodi novu naknadu građanima Trebinja.

Republika Srpska 17.05.2017 | 17:07
 Novca ima za funkcionere
U gradskoj administracija tvrde da im je prethodna vlast ostavila ogroman višak radnika i da novca za plate nema, ali to nije smetalo skupštinskoj većini da donese odluku o mogućnosti imenovanja drugog potpredsjednika i time otvori novo funkcionersko radno mjesto koje pripada nacionalnim manjinama.

“Niko nije zaposlen. Zakonska opcija kaže da može, a ne mora. Znači, mogućnost postoji”, kaže Mirko Ćurić, zamjenik gradonačelnika Trebinja.

Na drugoj strani u opoziciji SDS-a i PDP-a kažu da se radi o već dogovorenoj političkoj raspodjeli funkcija.

“Zašto smo protiv? To je jedno funkcionersko mjesto što iziskuje značajna sredstva, oko 36 hiljada maraka bruto. I kada s jedne strane uvodite funkcionerska mjesta, a sa druge od dolaska na vlast pričate o nedostatku sredstava i otpuštate radnike, mi smo protiv toga”, istakao je Vidomir Begenišić, odbornik SDS-a.

“Ako neko želi da stranačke želje, odnosno zahtjeve ispunjava, može to na druge načine, a nikako putem budžetskih sredstava grada Trebinja”, naglasio je Zoran Anđušić, odbornik PDP-a.

Ono što je zanimljivo, ni u DNS-u, koji čini skupštinsku većinu, ne podržavaju tu odluku, jer smatraju da Trebinje ne ispunjava zakonsku normu za drugog potpredsjednika, jer se svega dva odsto stanovništva izjašnjava kao manjina, a ne tri odsto koliko je potrebno.

“U Trebinju 600 stanovnika je deklarisano kao manjina, što je dva odsto od ukupnog broja i tako da nama nije potreban drugi potpredsjednik”, rekao je Bojan Šapurić, potpredsjednik Skupštine iz DNS-a.

U opoziciji tvrde da su nakon nameta privrednicima na red došli i građani, koji će ubuduće plaćati naknadu za održavanje grobnih mjesta.

“Pokušano je da se taj aspekt uredi kao što je u nekim drugim većim sredinama. Vidjećemo kako će proći”, kaže Gordan Mišeljić, odbornik SNSD-a

“Klub SDS-a biće izričito protiv toga, jer smatramo da bilo kakav namet, na iovako osiromašene stanovnike Trebinja, nije dobar”, istakli su u SDS-u.

U opoziciji su istakli i da je Izvještaj o izvršenju budžeta za 2016. godinu pokazao da je defecit million i 304 hiljade i to zbog opstrukcije aktuelne vlasti u prva tri mjeseca mandata, ali i da je on daleko manji od 6,5 miliona koliko će se grad Trebinje kreditno zadužiti.

BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar