Зашто С. Кореја мрзи Америку?

Амерички лист Вашингтон пост објавио је пре неки дан чланак у ком наводи све разлоге због којих Северна Кореја "толико мрзи" САД.

Свијет 17.05.2017 | 13:10
Зашто С. Кореја мрзи Америку?
У тексту, који је пренео Дневни.хр, наводи се да разлоге толиког анимозитета треба тражити најпре у чињеници да се породица Ким у Северној Кореји на власти налази већ деценијама и да све време понавља тезу да Американци намеравају да их убију.

Осим тога, деца се од најранијег детињства уче да треба да мрзе Американце. "Вашингтон пост" наводи да просторије вртића у Северној Кореји нису облепљене сликама обичних животињица већ онима на којима оне држе оружје. Осим тога, у цртаћима војници Северне Кореје убијају Американце.

Има, међутим, и понека истина у ратној пропаганди Пјингјанга. Наиме, "Вашингтон пост" пише да се Северна Кореја врло добро сећа онога што је већина Американаца већ заборавила - да је Корејски рат био бруталан.

Џон Делари, професор међународних односа на универзитету у Сеулу, за "Вашингтон пост" каже да се "оно што се догодило током рата угравирало у корејску психу''.

Да би се разумела та ситуација, мора се посегнути у историју, наводи даље вашингтонски лист и подсећа да је Корејско полуострво било под окупацијом Јапана и да је на крају рата подељено на необичан начин.

Наиме, тадашњи амерички пуковник Дин Раск узео је карту и буквално повукао линију по 38. паралели, по којој је северни, комунистички оријентисани део Кореје припао Совјетском савезу, а југ, који је подржавао Америку, САД-у. С тим се сагласио и СССР.

Совјети су потом на власт у Северној Кореји поставили Ким Ил Суна који је покушао да уједини северни и јужни део острва силом. У сукоб су се укључили и Американци, на страни југа, па Кинези на страни севера.

Рат је трајао више година и имао је крваве последице. ''Број мртвих Корејаца на крају рата био је око три милиона, што је у то време било 10 посто тамошње популације. Већина убијених била је из Северне Кореје, која је имала половину популације Јужне Кореје.

Такође, на територију Северне Кореје Американци су бацили 635.000 тона бомби и 32.557 тона напалма. Бомбардовано је све што се могло бомбардовати тако да су, како пише "Вашингтон пост", Американци на крају рекли да више немају шта да бомбардују.

Рат Кореја је завршио примирјем, а не склапањем мира, што значи да су технички Северна и Јужна Кореја и даље у рату. Тензије се настављају и данас, више од 60 година након сукоба.

Уз то, пропаганда Северне Кореје и даље је врло жива, али ни реторика Запада није помирљива. Амерички председник Доналд Трамп неколико је пута поновио да ће претње које долазе из Северне Кореје решити коришћењем силе.

''Без обзира на то колико су домишљати амерички империјалисти у својим покушајима да заташкају своје злочине, никада неће моћи избрисати масакр који су починили над Корејцима'', закључио је севернокорејски вођа Ким Џонг Ил у недавном интервјуу. У тој реченици лежи одговор на питање зашто толико мрзе Американце.

Извор: дневник.хр

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

мм

17.05.2017 11:28

Нису само они,има нас још.Још боље питање има ли ко да Вас воли ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

боро

17.05.2017 11:52

Зашто их мрзи читав свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

17.05.2017 13:33

Како неце мрзит једини који би да буду главни свима једини који подрзавају тероризам сто ми у бивсој беиха добро знамо а сад ево И сирија И друге земље.