Zašto S. Koreja mrzi Ameriku?

Američki list Vašington post objavio je pre neki dan članak u kom navodi sve razloge zbog kojih Severna Koreja "toliko mrzi" SAD.

Svijet 17.05.2017 | 13:10
Zašto S. Koreja mrzi Ameriku?
U tekstu, koji je preneo Dnevni.hr, navodi se da razloge tolikog animoziteta treba tražiti najpre u činjenici da se porodica Kim u Severnoj Koreji na vlasti nalazi već decenijama i da sve vreme ponavlja tezu da Amerikanci nameravaju da ih ubiju.

Osim toga, deca se od najranijeg detinjstva uče da treba da mrze Amerikance. "Vašington post" navodi da prostorije vrtića u Severnoj Koreji nisu oblepljene slikama običnih životinjica već onima na kojima one drže oružje. Osim toga, u crtaćima vojnici Severne Koreje ubijaju Amerikance.

Ima, međutim, i poneka istina u ratnoj propagandi Pjingjanga. Naime, "Vašington post" piše da se Severna Koreja vrlo dobro seća onoga što je većina Amerikanaca već zaboravila - da je Korejski rat bio brutalan.

Džon Delari, profesor međunarodnih odnosa na univerzitetu u Seulu, za "Vašington post" kaže da se "ono što se dogodilo tokom rata ugraviralo u korejsku psihu''.

Da bi se razumela ta situacija, mora se posegnuti u istoriju, navodi dalje vašingtonski list i podseća da je Korejsko poluostrvo bilo pod okupacijom Japana i da je na kraju rata podeljeno na neobičan način.

Naime, tadašnji američki pukovnik Din Rask uzeo je kartu i bukvalno povukao liniju po 38. paraleli, po kojoj je severni, komunistički orijentisani deo Koreje pripao Sovjetskom savezu, a jug, koji je podržavao Ameriku, SAD-u. S tim se saglasio i SSSR.

Sovjeti su potom na vlast u Severnoj Koreji postavili Kim Il Suna koji je pokušao da ujedini severni i južni deo ostrva silom. U sukob su se uključili i Amerikanci, na strani juga, pa Kinezi na strani severa.

Rat je trajao više godina i imao je krvave posledice. ''Broj mrtvih Korejaca na kraju rata bio je oko tri miliona, što je u to vreme bilo 10 posto tamošnje populacije. Većina ubijenih bila je iz Severne Koreje, koja je imala polovinu populacije Južne Koreje.

Takođe, na teritoriju Severne Koreje Amerikanci su bacili 635.000 tona bombi i 32.557 tona napalma. Bombardovano je sve što se moglo bombardovati tako da su, kako piše "Vašington post", Amerikanci na kraju rekli da više nemaju šta da bombarduju.

Rat Koreja je završio primirjem, a ne sklapanjem mira, što znači da su tehnički Severna i Južna Koreja i dalje u ratu. Tenzije se nastavljaju i danas, više od 60 godina nakon sukoba.

Uz to, propaganda Severne Koreje i dalje je vrlo živa, ali ni retorika Zapada nije pomirljiva. Američki predsednik Donald Tramp nekoliko je puta ponovio da će pretnje koje dolaze iz Severne Koreje rešiti korišćenjem sile.

''Bez obzira na to koliko su domišljati američki imperijalisti u svojim pokušajima da zataškaju svoje zločine, nikada neće moći izbrisati masakr koji su počinili nad Korejcima'', zaključio je severnokorejski vođa Kim Džong Il u nedavnom intervjuu. U toj rečenici leži odgovor na pitanje zašto toliko mrze Amerikance.

Izvor: dnevnik.hr

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

mm

17.05.2017 13:28

Nisu samo oni,ima nas još.Još bolje pitanje ima li ko da Vas voli ?

ODGOVORITE
Name

boro

17.05.2017 13:52

Zašto ih mrzi čitav svijet

ODGOVORITE
Name

re

17.05.2017 15:33

Kako nece mrzit jedini koji bi da budu glavni svima jedini koji podrzavaju terorizam sto mi u bivsoj beiha dobro znamo a sad evo I sirija I druge zemlje.