Држава сређује виле функционера

Држава је ове године одвојила велику суму новца како би се обновило неколико резиденција које пропадају. Међу њима је и вила "Мир", у којој је био Милошевић.

Србија 17.05.2017 | 14:00
Држава сређује виле функционера
Како пишу Новости, вила у којој је ухапшен некадашњи председник Слободан Милошевић је чак прва на листи. Лист подсећа да је то велелепно здање саграђено 1979. додине за Јосипа Броза Тита, као његова "интимна резиденција". Вила иначе заузима око 3.000 квадратних метара.

За обнову те виле држава је планирала да издвоји нешто више од 12 милиона динара, што ће бити искоришћено за набавке клима уређаја, прозора, поправке, кречење....Новости наводе да је од хапшења Милошевића 2001. вила празна, односно да у њој нико не живи. Она се користи само понекад за пријеме страних државника.

Друга на листи за обнову је вила у којој је велики део живота провела Титова удовица Јованка Броз. Реч је о кући у Булевару кнеза Александра Карађорђевића 75, која је још док је Јованка Броз била жива, била у лошем стању. Та вила је неколико пута била на плану за реновирање, али је наводно неповерљива Титова удовица одбијала да пусти унутра стручњаке који би проценили који су радови потребни.

За израду пројекта за обнову Јованкине виле издвојено је 1,2 милиона динара, плус 250.000 динара за стручни надзор над извођачем грађевинских радова. За комплетну обнову виле, од подрума до крова, у наредне три године, планирано је да се издвоји 36,6 милиона динара.

Држава ће новац за обнову одвојити и за Краљеву вилу у Тополи, за шта је планирана слична сума као и за израду пројекта и надзор обнове Јованкине виле. У образложењу одлуке о обнови те виле стоји, између осталог, да је објекат у врло лошем стању и да се ради о важном културно-историјском споменику који свакодневно обилазе туристи.

Из буџета ће бити финансирано и сређивање председничког кабинета и Палате "Србија".

Такође, држава је одвојила и милион динара за чишћење сливника и кишне канализације, поправку стазе, фарбање крова и санацију плочица око базена у вили у Ужичкој 23, у коју се уселио одлазећи председник Србије Томислав Николић 2012.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 0

Оставите коментар