Партократске уцјене у БиХ

Занимљива пракса годинама је без много медијске пажње присутна у политичкој стварности БиХ. Партије се, наиме, ''осигуравају'' од прелазака својих кадрова у друге странке, али их то ипак не спречава да одлазе.

Босна и Херцеговина 16.05.2017 | 17:29
Партократске уцјене у БиХ
Случајева је много, а раније су о овој пракси за Н1 говорили из Социјалдемократске партије. Ова странка је, наиме, направила неку врсту уговора према којем њени (будући) посланици на свим нивоима не могу ''тек тако'' напустити странку након освојеног мандата. Могу, али...
 
- Немамо никакву праксу осигуравања, сваки изабрани посланик је власник свог мандата и може напустити партију у сваком тренутку – навели су из СДП за Н1.

Међутим, уколико се одлуче за тај потез, мораће вратити средства која је странка уложила током кампање.

Уколико се одлучи за тај потез дужан је вратити средства која је у његово име партија уплатила за промоцију, таксу за пријаву избора, организацију и све друге трошкове кампање који се односе на кандидате, а на то је добровољно пристао сваки кандидат прије самог кандидовања - додали су.

Није познато о којим новчаним износима је ријеч. Познато је да сличну праксу одржава и Странка демократске акције. Стога је у најави занимљив расплет ситуације с избаченим посланицима ове странке у државном Парламенту. Међутим, питање је да ли су уговори важећи уколико посланици странку не напусте својевољно као што је био случај са Садиком Ахметовићем, Салком Соколовићем и Сенадом Шепићем.

Они су, подсјећамо, из странке избачени. Да ли је то уопште важно, питали смо Ахметовића који је казао да му је такав уговор понуђен, али га је он одбио потписати.

Гасал-Вражалица: ДФ не потписује уговоре са посланицима.

- У овој земљи странке покушавају и успијевају да буду власници свега: јавног новца, предузећа, државе, радних мјеста, болница и универзитета. При томе не обраћају пажњу нити их интересује шта о томе мисле грађани ове земље, покушавају разним уцјенама и уговорима уцјењивати посланике односно њихове мандате што је у потпуности погрешно и противзаконито. Јасно је да мандати, пипадају посланицима и те мандате им додељују грађани. Демократија је за њих форма, а партократија суштина и начин владања - казао је Ахметовић.

Сличног је става Шемсудин Мехмедовић који је ''преживео'' недавне турбуленције у матичној странци чији је и даље члан.

Такви су се уговори потписивали у СДА, али ја нисам желио потписивати такав уговор и нисам га потписао. Сматрам да је то ограничавање слободе у погледу поступања и гласања у Парламенту, уколико ће то бити тастери за гласање, странка може поставити било кога, ако не дозвољава да посланици размишљају својом главом и доносе одлуке које су најбоље. Странка је то организовала да се потпише код нотара и да буде обавезујући у случају да напустите странку, да морате платити одређени износ. Мислим да су то бесмислице и да такву праксу не треба уводити у политички живот БиХ' - рекао је Мехмедовић за Н1.

И остале странке воде се сличним принципима. Уговор па мандат. Али постоје изузеци. Маја Гасал-Вражалица, посланик у Парламенту БиХ, управо у томе види један од разлога осипања кадрова ДФ и њихов несметани одлазак у друге странке и политику независности.

- ДФ је једна од ријетких странака које са својим посланицима нема потписане уговоре. Друге странке то имају. Тамо би људи иступили раније, али траже искључење -  рекла је она.

Није јасно да ли су такви уговори правно утемељени и да ли су странке у судским поступцима против својих одметнутих чланова имале успјеха. Било како било, пракса постоји и функционише. Странке ће рећи оправдано и регуларно. Они други, пак - мимо законског упоришта, уцјењивачки и некоректно. А истина је увек негдје између.

(Блиц/Н1)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Миа

16.05.2017 15:35

Папке у НС треба обиљезити са великим "П" на реверима. Остали поглавари клана це добити надам се кариране косуљице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ух, хух

16.05.2017 15:41

Балканци нису разумјели демократију. Тргају све к'о свиње поњаву. Рат и поплава избаце смрад на поврсину.

ОДГОВОРИТЕ