Популисти пријете кад могу да изгубе

Новинар Несwеека Милован Јовановић оцијенио је у Новом дану телевизије Н1 да су главни фаворити за новог предсједника Владе Србије Ивица Дачић и Душан Вујовић. Коментарисао је и изјаве о тзв. Великој Албанији, али и Додикову најаву о референдуму о самосталности РС, наводећи да су и Рама, Тачи и Додик, као и Миле Ђукановић и Никола Груевски популисти и кад год су сучени са могућношћу да изгубе власт долази до опасних изјава и пријетњи.  

Србија 16.05.2017 | 15:57
Популисти пријете кад могу да изгубе
Од тога ко ће од њих двојице бити нови премијер зависи и темпо евроинтеграција Србије, сматра саговорник Н1.

Јовановић је рекао да поред лидера социјалиста Ивице Дачића и актуелног министра финансија Душана Вујовића, не види која би то трећа особа могла да се појави и замијени Александра Вучића на мјесту премијера.

“Рекао сам и после предсједничких избора – осим Вучића, највећи добитник је Дачић. Социјалисти имају разлога да трљају руке, они ће сигурно у новој прерасподјели имати већи дио колача. Али та влада неће имати пун мандат, брзо ће доћи до пријевремних избора. И какав год резултат на тим изборима био, колико год СПС гласова буде освојио, социјалисти ће бити опет у влади”, истако је Јовановић.

Јовановић сматра и да је Србији потребан нови друштвени договор, јер од пада Берлинског зида живи “тумара и лута балканским беспућима”.

“Ми смо друштво које је мимо свијета, док је читав свијет навијао за Макрона, ми смо навијали за Марин Ле Пен, док свијет навија за Зорана Заева, ми навијамо за Груевског, док се сав демократски свијет грози Ким Џонг Уна, ми се потајно надамо и верујемо да ће да испали нуклеарне ракете. Зато смо прошли како смо прошли”, каже он.

Зато је, према његовим речима, потребан договор – да власт и опозиција, тзв. двије Србије, пронађу најмањи заједнички именилац, не би ли Србија искорачила и постала део заједничке европске породице, демократска и правно уређена држава у којој економија функционише.

Коментаришучи изјаве Едија Раме и Хашима Тачија о тзв. Великој Албанији, али и најаву Милорада Додика о референдуму о самосталности РС, Јовановић је навео да су Рама, Тачи и Додик, али и Мило Ђукановић и Никола Груевски, популисти, и да су њихови режими аутократски, тако да кад год се појави алтернатива, и кад год су суочени са могућноћу да изгубе власт, долази до опасних изјава и пријетњи.

(Б92)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Конацно Тачно

16.05.2017 14:36

Дзаба је некоме говорити да Додик воли Бакира и Федерацију јер му требају да сацува своју гузицу.Кад год он поцне овако лапрдати знаци да је угрозен и онда повлаци дзокере угрозености,национализма,и све непријатеље српства,а поготову Комрак,Бакира,опозицију и остале.У сустини то је један простак без образа и карактета који манипулисе народом ко мудима кад их пребацује из једне ногавице у другу.Народе то сто сте зељели то сте и имали.Сретно на референдуму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

миле

16.05.2017 15:04

Цијели је свјет против оцјепљења знаци некогуца мисија тако да се треба да дрзава није цоколада па да је пола ко хоце.

Name

је ли паметњаковицу

16.05.2017 22:24

А сто не казес кад је цијели свијет навијао за Хилари Срби су навијали за Трампа?

ОДГОВОРИТЕ