Соларијум шкоди здрављу

Соларијуми не стварају опекотине, али значајно повећавају ризик за настанак карцинома и убрзавају старење коже

Здравље 16.05.2017 | 10:11
Соларијум шкоди здрављу
ДА ли сте знали да се зрачење које емитују соларијуми налази на заједничкој листи са радиоактивним елементом плутонијумом и радијацијом која потиче од сунца? Ови штетни зраци, посебно су опасни за младе особе, које соларијуме почињу да користе пре 30. године. Код њих се ризик за појаву меланома, најсмртоноснијег облика карцинома коже повећава за чак 75 одсто! Знајући све то, Светска здравствена организација је соларијуме сврстала у најопасније факторе ризика за појаву карцинома коже.

Соларијуми доводе до препланулости коже уз помоћ ултравиолетног А зрачења. А њихови зраци су опасни јер не стварају опекотине, али значајно повећавају ризик за настанак карцинома и убрзавају старење коже. Већина није ни свесна чињенице да препланулост добијена у соларијуму не штити од опекотина до којих може да доведе боравак на сунцу. Кожа препланула на овај начин има минималну заштиту од соларне УВ радијације. Соларијум не сме да се користи у сврху "припреме коже за сунчање", упозоравају стручњаци.

Новости
фото:интернет

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

цупс

16.05.2017 18:09

Поготово је стетно ако вам зена иде у соларијум па комсилук поцне да обраца пазњу. Мозете добити притисак и сецерну болест од секирације :)

ОДГОВОРИТЕ
Name

:)))

17.05.2017 12:44

Мораш бити тешки идиот па лећи у ову рерну, тренд дуготрајног и беспотребног излагања сунцу је прошлост а о соларију је сувишно причати.

ОДГОВОРИТЕ