Чешки предсједник Земан се шалио?

Чешки предсједник Милош Земан нашалио се када је свом руском колеги Владимиру Путину, уочи њиховог састанка у Кини, рекао да је превише присутних новинара и да би их требало "ликвидирати", саопштено је из његове канцеларије.

Свијет 15.05.2017 | 17:21
Чешки предсједник Земан се шалио?
Разговор Земана и Путина су ухватили микрофони и објављен је на друштвеним мрежама, после чега је канцеларије чешког председника саопштила да је ријеч о шали, пренио је Асошијетид прес.

Изгледа да, међутим, политичари и новинари нису схватили Земанову шалу.

Коментаришући број присутних новинара уочи састанка са руским предсједником у недељу у Кини, Земан је рекао Путину да их је превише и да би их требало "ликвидирати", наводи АП.

Путин је узвратио да би било довољно "смањити" њихов број.

Чешки министар спољних послова Лубомир Заоралек рекао је да му се уопште не допада разговор о тако неприкладној теми.

Министар културе Данијел Херман рекао је да је Земанова изјава "неприхватљива", док је премијер Бохуслав Соботка ретвитовао поруку о броју новинара који су убијени или нападнути у Русији протеклих година.

Чешки посланик у Европском парламенту Павел Теличка је рекао да тај инцидент показује да Земан не заслужује да добије други мандат на изборима следеће године.

Земанове сукоби с чешким новинарима потичу из времена када је био премијер од 1998. до 2002. Он је 2001. запријетио да ће уништити недељник који је оптуживао његову владу за нетранспарентну политику која подржава корупцију, што је изазвало протесте новинара у Чешкој, као и у другим земљама.

Првог дана на функцији председника Земан је 2013. напао новинаре наводећи да неки од њих "испирају мозак" и "манипулишу јавним мњењем".

Земан, који се противи санкцијама Запада Русији, састао се с Путином на маргинама скупа "Један појас, један пут" у Пекингу.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар