Češki predsjednik Zeman se šalio?

Češki predsjednik Miloš Zeman našalio se kada je svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu, uoči njihovog sastanka u Kini, rekao da je previše prisutnih novinara i da bi ih trebalo "likvidirati", saopšteno je iz njegove kancelarije.

Svijet 15.05.2017 | 17:21
Češki predsjednik Zeman se šalio?
Razgovor Zemana i Putina su uhvatili mikrofoni i objavljen je na društvenim mrežama, posle čega je kancelarije češkog predsednika saopštila da je riječ o šali, prenio je Asošijetid pres.

Izgleda da, međutim, političari i novinari nisu shvatili Zemanovu šalu.

Komentarišući broj prisutnih novinara uoči sastanka sa ruskim predsjednikom u nedelju u Kini, Zeman je rekao Putinu da ih je previše i da bi ih trebalo "likvidirati", navodi AP.

Putin je uzvratio da bi bilo dovoljno "smanjiti" njihov broj.

Češki ministar spoljnih poslova Lubomir Zaoralek rekao je da mu se uopšte ne dopada razgovor o tako neprikladnoj temi.

Ministar kulture Danijel Herman rekao je da je Zemanova izjava "neprihvatljiva", dok je premijer Bohuslav Sobotka retvitovao poruku o broju novinara koji su ubijeni ili napadnuti u Rusiji proteklih godina.

Češki poslanik u Evropskom parlamentu Pavel Telička je rekao da taj incident pokazuje da Zeman ne zaslužuje da dobije drugi mandat na izborima sledeće godine.

Zemanove sukobi s češkim novinarima potiču iz vremena kada je bio premijer od 1998. do 2002. On je 2001. zaprijetio da će uništiti nedeljnik koji je optuživao njegovu vladu za netransparentnu politiku koja podržava korupciju, što je izazvalo proteste novinara u Češkoj, kao i u drugim zemljama.

Prvog dana na funkciji predsednika Zeman je 2013. napao novinare navodeći da neki od njih "ispiraju mozak" i "manipulišu javnim mnjenjem".

Zeman, koji se protivi sankcijama Zapada Rusiji, sastao se s Putinom na marginama skupa "Jedan pojas, jedan put" u Pekingu.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar