Руси и Арапи: Доста је, заврћемо

Највећи светски произвођачи нафте, Русија и Саудијска Арабија, позвали су на продужење договора о смањењу производње нафте уочи састанка ОПЕК крајем месеца.

Свијет 15.05.2017 | 15:09
Руси и Арапи: Доста је, заврћемо
"Да бисмо нагласили посвећеност произвођача нафте обезбеђивању тржишне стабилности, предвидивости и одрживог развоја, заједничке акције произвођача би требало да буду продужене за девет месеци до 31. марта 2018. године", наводи се у заједничком саопштењу две земље које је објавило руско Министарство енергетике.

У саопштењу се додаје да су се руски министар енергетике Александар Новак и његов саудијски колега Калих ал-Фалих, који су се данас састали у Пекингу, "сагласили да ће учинити све што је потребно како би достигли жељени циљ стабилизовања тржишта и смањења комерцијалних залиха нафте на њихов петогодишњи просечан ниво".

"Министри ће се консултовати са другим земљама произвођачима у циљу да постигну консензус о деветомесечном продужењу које траже", наводи се у саопштењу.

Чланице ОПЕК-а су се у новембру договориле да смање производњу за 1,2 милиона барела дневно у периоду од шест месеци, почев од 1. јануара 2017. године, у настојању да смање прекомерне глобалне залихе и да подигну цене "црног злата".

Састанак ОПЕК-а је заказан за 25. мај када ће чланице нафтног картела и Русија, како се очекује, продужити договор о смањењу производње, наводи АФП.

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар