Rusi i Arapi: Dosta je, zavrćemo

Najveći svetski proizvođači nafte, Rusija i Saudijska Arabija, pozvali su na produženje dogovora o smanjenju proizvodnje nafte uoči sastanka OPEK krajem meseca.

Svijet 15.05.2017 | 15:09
Rusi i Arapi: Dosta je, zavrćemo
"Da bismo naglasili posvećenost proizvođača nafte obezbeđivanju tržišne stabilnosti, predvidivosti i održivog razvoja, zajedničke akcije proizvođača bi trebalo da budu produžene za devet meseci do 31. marta 2018. godine", navodi se u zajedničkom saopštenju dve zemlje koje je objavilo rusko Ministarstvo energetike.

U saopštenju se dodaje da su se ruski ministar energetike Aleksandar Novak i njegov saudijski kolega Kalih al-Falih, koji su se danas sastali u Pekingu, "saglasili da će učiniti sve što je potrebno kako bi dostigli željeni cilj stabilizovanja tržišta i smanjenja komercijalnih zaliha nafte na njihov petogodišnji prosečan nivo".

"Ministri će se konsultovati sa drugim zemljama proizvođačima u cilju da postignu konsenzus o devetomesečnom produženju koje traže", navodi se u saopštenju.

Članice OPEK-a su se u novembru dogovorile da smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno u periodu od šest meseci, počev od 1. januara 2017. godine, u nastojanju da smanje prekomerne globalne zalihe i da podignu cene "crnog zlata".

Sastanak OPEK-a je zakazan za 25. maj kada će članice naftnog kartela i Rusija, kako se očekuje, produžiti dogovor o smanjenju proizvodnje, navodi AFP.

Izvor: Agencije

Komentari / 0

Ostavite komentar