С. Кореја: Да, лансирали смо ракету

Северна Кореја је потврдила да је у недељу тестирала нову врсту ракете, која може да носи велику нуклеарну бојеву главу, објавили су севернокорејски медији.

Свијет 15.05.2017 | 14:00
С. Кореја: Да, лансирали смо ракету
Севернокорејска новинска агенција КЦНА је објавила да је у недељу лансирана "стратешка балистичка ракета 'хвасонг-12' средњег до дугог домета", а АФП је пренео да је севернокорејски лидер Ким Џон Ун је "лично надгледао лансирање ракете новог типа".

Севернокорејски вођа Ким Џонг Ун "обећао" је нове нуклеарне и ракетне пробе и упозорио да би севернокорејско оружје могло да погоди и америчко копно и пацифичку обалу, преноси АП.

Севернокорејска државна новинска агенција КЦНА оценила је ракету "способном да носи велику, тешку бојеву главу" и додала да је Ким Џонг Ун похвалио конструкторе ракете рекавши да су "напорно радили да би постигли велику ствар".

Јужнокорејска војска је навела да је ова ракета, која је у почетку спомињана као "неидентификовани пројектил", испаљена са локације северозападно од престонице Северне Кореје и да је летела око 700 километара.

Јонхап наводи да је ово била "прва провокација од када је нови председник Јужне Кореје Мун Је-ин преузео власт прошле среде".

Северна Кореја је саопштила да је ракета достигла висину од 2.111,5 километара и да је летела 787 километара.

Савет безбедности Уједињених нација требало би у уторак да разматра најновије лансирање ракете Северне Кореје, саопштиле су дипломате. АФП наводи да су на ванредни састанак позвале САД и Јапан. Очекује се да ће састанак бити одржан у поподневним сатима по локалном времену.

Извор: Агенције

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

КЦНА

15.05.2017 12:54

Само рокај брале...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ој ха

15.05.2017 14:54

Ако је демократија онда сви имамо право испаљивати ракете. Нема привилегованих. Казу да це испаљивање ракета бити омогуцено преко интернета и то мобилним телефоном. Одес на гоогле мап, надјес циљ и дирнес екран мобилног.

ОДГОВОРИТЕ