S. Koreja: Da, lansirali smo raketu

Severna Koreja je potvrdila da je u nedelju testirala novu vrstu rakete, koja može da nosi veliku nuklearnu bojevu glavu, objavili su severnokorejski mediji.

Svijet 15.05.2017 | 14:00
S. Koreja: Da, lansirali smo raketu
Severnokorejska novinska agencija KCNA je objavila da je u nedelju lansirana "strateška balistička raketa 'hvasong-12' srednjeg do dugog dometa", a AFP je preneo da je severnokorejski lider Kim Džon Un je "lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa".

Severnokorejski vođa Kim Džong Un "obećao" je nove nuklearne i raketne probe i upozorio da bi severnokorejsko oružje moglo da pogodi i američko kopno i pacifičku obalu, prenosi AP.

Severnokorejska državna novinska agencija KCNA ocenila je raketu "sposobnom da nosi veliku, tešku bojevu glavu" i dodala da je Kim Džong Un pohvalio konstruktore rakete rekavši da su "naporno radili da bi postigli veliku stvar".

Južnokorejska vojska je navela da je ova raketa, koja je u početku spominjana kao "neidentifikovani projektil", ispaljena sa lokacije severozapadno od prestonice Severne Koreje i da je letela oko 700 kilometara.

Jonhap navodi da je ovo bila "prva provokacija od kada je novi predsednik Južne Koreje Mun Je-in preuzeo vlast prošle srede".

Severna Koreja je saopštila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara i da je letela 787 kilometara.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija trebalo bi u utorak da razmatra najnovije lansiranje rakete Severne Koreje, saopštile su diplomate. AFP navodi da su na vanredni sastanak pozvale SAD i Japan. Očekuje se da će sastanak biti održan u popodnevnim satima po lokalnom vremenu.

Izvor: Agencije

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

KCNA

15.05.2017 12:54

Samo rokaj brale...

ODGOVORITE
Name

Oj ha

15.05.2017 14:54

Ako je demokratija onda svi imamo pravo ispaljivati rakete. Nema privilegovanih. Kazu da ce ispaljivanje raketa biti omoguceno preko interneta i to mobilnim telefonom. Odes na google map, nadjes cilj i dirnes ekran mobilnog.

ODGOVORITE