Павловић: Могућ генерални штрајк

Уколико управа "Шума Републике Српске" не поништи одлуку о умањењу плата и осталих примања радницима, ове седмице ће почети доношење одлука о генералним штрајковима запослених у овом предузећу по организационим јединицама, рекао је предсједник Републичког синдиката шумарства, прераде дрвета и папира Владо Павловић.

Република Српска 15.05.2017 | 10:44
Павловић: Могућ генерални штрајк
"У Републици Српској до сада су одржана 23 штрајка упозорења запослених у шумским газдинствима и управама која послују у саставу Јавног предузећа `Шуме Републике Српске`, а биће их још. Ове седмице почећемо да доносимо одлуке о генералним штрајковима све до испуњења захтјева јер радници немају куд назад", рекао је Павловић Срни.

Он је навео да су захтјеви штрајкача да буде "суспендована незаконита одлука" генералног директора предузећа "Шуме Републике Српске" Ристе Марића о умањењу плата и осталих примања, те да се приступи преговорима у вези са закључивањем појединачних колективних уговора.

Павловић је рекао да су радници, односно синдикалне организације предузећа "Шуме Републике Српске" формирале јединствену синдикалну организацију која ће их даље представљати у преговорима са менаџментом предузећа и Владом Републике Српске.

Након једночасовног штрајка упозорења запослених у Шумском газдинству /ШГ/ "Бирач" из Власенице, предсједник Синдиката у том ШГ Сузана Ђукић изјавила је Срни да су радници спремни да реагују у складу са законом.

"Тражимо да генерални директор поништи измјене и допуне Правилника о раду Јавног предузећа `Шуме Републике Српске`. Радници су спремни да остану при својим захтјевима чак и по цијену ступања у генерални штрајк", нагласила је Ђукићева.

Запослени у више шумских газдинстава одржали су данас једночасовне штрајкове упозорења због незаконитог умањења примања радницима од 1. априла и доношења правилника о раду предузећа "Шуме Републике Српске".

Једночасовни штрајк упозорења запослених одржани су у шумским газдинствима Лакташи и Челинац, који су у саставу Шумске управе Бањалука", те у шумским управама у Зворнику и Шековићима.

Једночасовни штрајк упозорења одржали су и радници у шумским газдинствима "Горица" Шипово, "Бирач" Власеница, те "Чемерница" из Кнежева.

Штрајкови упозорења одржани су од 7.00 до 8.00 часова.

Из Савеза синдиката Републике Српске раније је саопштено да ће, уколико једночасовним штрајковима упозорења не остваре оправдане захтјеве, запослени овог јавног предузећа приступити потпуној обустави рада, која ће трајати све до испуњења њихових захтјева.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Хе хе

15.05.2017 08:48

Куца до куце, за Српску, свима добро...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

15.05.2017 10:02

Какав Ристо, све је опет исто (неваљало)...