Pavlović: Moguć generalni štrajk

Ukoliko uprava "Šuma Republike Srpske" ne poništi odluku o umanjenju plata i ostalih primanja radnicima, ove sedmice će početi donošenje odluka o generalnim štrajkovima zaposlenih u ovom preduzeću po organizacionim jedinicama, rekao je predsjednik Republičkog sindikata šumarstva, prerade drveta i papira Vlado Pavlović.

Republika Srpska 15.05.2017 | 10:44
Pavlović: Moguć generalni štrajk
"U Republici Srpskoj do sada su održana 23 štrajka upozorenja zaposlenih u šumskim gazdinstvima i upravama koja posluju u sastavu Javnog preduzeća `Šume Republike Srpske`, a biće ih još. Ove sedmice počećemo da donosimo odluke o generalnim štrajkovima sve do ispunjenja zahtjeva jer radnici nemaju kud nazad", rekao je Pavlović Srni.

On je naveo da su zahtjevi štrajkača da bude "suspendovana nezakonita odluka" generalnog direktora preduzeća "Šume Republike Srpske" Riste Marića o umanjenju plata i ostalih primanja, te da se pristupi pregovorima u vezi sa zaključivanjem pojedinačnih kolektivnih ugovora.

Pavlović je rekao da su radnici, odnosno sindikalne organizacije preduzeća "Šume Republike Srpske" formirale jedinstvenu sindikalnu organizaciju koja će ih dalje predstavljati u pregovorima sa menadžmentom preduzeća i Vladom Republike Srpske.

Nakon jednočasovnog štrajka upozorenja zaposlenih u Šumskom gazdinstvu /ŠG/ "Birač" iz Vlasenice, predsjednik Sindikata u tom ŠG Suzana Đukić izjavila je Srni da su radnici spremni da reaguju u skladu sa zakonom.

"Tražimo da generalni direktor poništi izmjene i dopune Pravilnika o radu Javnog preduzeća `Šume Republike Srpske`. Radnici su spremni da ostanu pri svojim zahtjevima čak i po cijenu stupanja u generalni štrajk", naglasila je Đukićeva.

Zaposleni u više šumskih gazdinstava održali su danas jednočasovne štrajkove upozorenja zbog nezakonitog umanjenja primanja radnicima od 1. aprila i donošenja pravilnika o radu preduzeća "Šume Republike Srpske".

Jednočasovni štrajk upozorenja zaposlenih održani su u šumskim gazdinstvima Laktaši i Čelinac, koji su u sastavu Šumske uprave Banjaluka", te u šumskim upravama u Zvorniku i Šekovićima.

Jednočasovni štrajk upozorenja održali su i radnici u šumskim gazdinstvima "Gorica" Šipovo, "Birač" Vlasenica, te "Čemernica" iz Kneževa.

Štrajkovi upozorenja održani su od 7.00 do 8.00 časova.

Iz Saveza sindikata Republike Srpske ranije je saopšteno da će, ukoliko jednočasovnim štrajkovima upozorenja ne ostvare opravdane zahtjeve, zaposleni ovog javnog preduzeća pristupiti potpunoj obustavi rada, koja će trajati sve do ispunjenja njihovih zahtjeva.

(Srna)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

He he

15.05.2017 08:48

Kuca do kuce, za Srpsku, svima dobro...

ODGOVORITE
Name

Ma

15.05.2017 10:02

Kakav Risto, sve je opet isto (nevaljalo)...