Промоција књиге о злочину у Тузли

У Бијељини су вечерас промовисани књига Драгана Мркајића "Тузланска колона" и документарни филм о злочину над војницима ЈНА 15. маја 1992. године на Брчанској малти у Тузли.

Република Српска 14.05.2017 | 21:50
Промоција књиге о злочину у Тузли
Аутор каже да је на књизи радио готово годину дана, скупљајући сву доступну документацију о догађају, његовим узроцима и посљедицама, а као њено посебно богатство издваја живу ријеч 35 учесника страдалничке колоне.

Мркајић је рекао новинарима да ова књига чува од заборава и опомиње да се зло не би понављало, те додао да је у овом злочиначком нападу муслиманско-хрватских формација убијено много његових пријатеља из Тузле, гдје је до рата живио.



На промоцији у градском Биоскопу, Мркајић је подсјетио да су била три покушаја да се суди одговорнима за "Тузланску колону", налогодавцима и злочинцима који су пуцали рањеницима у уста и злостављали заробљенике у тузланским казаматима.

Он каже да је у два случаја донесена ослобађајућа пресуда, а у трећем је пресуђена казна од годину и по затвора, која још није и извршена.

"Мислим да то потврђује да нема политичке воље да се суди за `Тузланску колону`", закључио је Мркајић.

Муслиманске снаге су 15. маја 1992. године у Тузли из засједе напале колону припадника ЈНА и убиле 59, а раниле 44 војника.

Извор/фото: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЦИЈЕЛА ИСТИНА

15.05.2017 04:46

То је само била реакција,на све оно сто се десавало у априлу мјесецу у Бијељини,Зворнику,Брцком,Братунцу,Добоју,око Теоцака.......Сто су уопсте остављали војску у касарни у насељу Козловац,и у централној касарни "Хусинска буна"???? Зар је неко мислио да це бити другацији исход?Цак и послије Добровољацке?Послије свих десавања на свим странама????? ПРВИ КОЈИ ТРЕБАЈУ НА ОПТУЗЕНИЦКУ КЛУПУ,СУ НЕОДГОВОРНИ ОФИЦИРИ И ЗАПОВЈЕДНИЦИ ЈНА,који су наредјивали борбена дејства око Теоцака,Тиње,Потпеци,Калесије,Зворника,на Мајевици,против ПЛа,Зелених Беретки,ХВОа и ХОСа,а истовремено су оставили на милост и немилост људе у касарнама,да их ови побројани у одмазди намјерно побију,да би се имао алиби за наставак ратних дејстава.ТО ЈЕ ЦИЈЕЛА ИСТИНА О ТУЗЛИ,КОЈУ НИ СРБИ НИ БОСЊАЦИ НЕ ЗЕЛЕ ДА ЦУЈУ.То је оно,од цега сви бјезе.....И Србима,и Босњацима,тад само Муслиманима,одговарала је крв....Нит је ЈНА била невинасце које је скакало по околним градовима и планинама и рокала артиљеријом и цистила за српски рацун,нити друга страна која тврди да је неко био "неодговоран" из колоне и запуцао,вец су били крволоцни и зељни освете због априлских десавања и борби гдје су имали велике губитке у људству аи у територијама.А и они су у долини Спреце и око Сребренице цистили Србе вец тада.....

ОДГОВОРИТЕ